Samsung Electronics, cel mai mare producator de cipuri de memorie din lume, va raporta, vineri, o diminuare cu 15% a profitului net aferent trimestrului doi al acestui an, din cauza scaderii drastice a preturilor la cipuri, umbrind astfel rezultatele bune inregistrate in segmentul de ecrane plate, estimeaza Reuters.

Previziunile pentru cea de-a doua jumatate a acestui an sunt insa optimiste, asteptandu-se ca preturile cipurilor DRAM, folosite in computerele personale, sa-si revina ca urmare a cererii de sezon. Rezultate imbunatatite sunt asteptate si pe segmentele de telefonie mobila si de monitoare LCD.

Preturile cipurilor DRAM au scazut cu 44% in trimestrul aprilie-iunie, dupa ce in trimestrul anterior mai scauzsera cu 24%, potrivit unei estimari realizate de catre compania de cercetare Prudential Investment & Securities.

Profit net de 1,40 miliarde dolari, in al doilea trimestru din acest an

Conform estimarii analistilor Reuters, este de asteptat, ca in trimestrul doi al acestui an, Samsung Electronics sa raporteze un profit net de 1,29 trilioane won (1,40 miliarde dolari), fata de un profit de 1,51 trilioane won, obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul operational este estimat la valoarea de 880 miliarde won, in scadere cu 38% fata de perioada similara a anului anterior.

Analistii prognozeaza ca Samsung va inregistra un profit net de 3,85 trilioane won in a doua jumatate a anului in curs, in crestere fata de un profit de 2,89 trilioane won aferent primului semestru din acest an, dar in scadere fata de rezultatul obtinut in a doua jumatate a anului trecut, cand profitul a atins valoarea de 4,53 trilioane won.

Samsung a vandut un numar record de 37 milioane de telefoane

Samsung, al treilea mare producator de telefonie mobila la nivel mondial, dupa Nokia si Motorola, va raporta rezultate bune si pe diviziile de telefonie mobila si ecrane LCD. In perioada mentionata, analistii Reuters estimeaza ca Samsung a vandut un numar record de 37 de milioane de telefoane mobile, fata de 34,8 milioane vandute in trimestrul anterior.

Potrivit unui studiu efectuat de compania IDC, in primul trimestru din acest an, vanzarile de telefoane mobile, la nivel mondial, au crescut cu 10% fata de primul trimestru al anului trecut, insa au fost mai mici cu 13,8% fata de ultimul trimestru din 2006.

Pe primul loc la vanzari se situeaza Nokia, cu 91,1 milioane unitati livrate si cu o cota de piata de 35,5%, urmata de Motorola cu 45,4 milioane de unitati vandute si o cota de piata de 17,7%. Urmatoarele trei pozitii sunt ocupate de Samsung, Sony Ericsson si LG Electronics.

Samsung Electronics a anuntat in 2006 vanzari de 63,4 miliarde dolari si un profit net de 8,5 miliarde dolari. Compania este formata din cinci divizii, respectiv Semiconductori, LCD, Retele de Telecomunicatii, Produse Media Digitale si Aparatura Digitala, numarand aproximativ 128.000 de angajati in 57 de tari.