Invatamantul romanesc este ineficient, irelevant, inechitabil si de slaba calitate, a declarat presedintele Traian Basescu la prezentarea raportului despre educatie elaborat de Comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea, fostul ministru al Invatamantului.
Potrivit lui Basescu, ineficienta in formare este dramatica. Potrivit unui raport international, citat de presedinte, elevii romani sunt mai slabi, nu doar decat media internationala, dar si decat media tarilor vecine intrate de curand in Uniunea Europeana.
"Educatia este nerelevanta in raport cu societatea viitorului, cu provocarile economiei cunoasterii", a mai spus Traian Basescu.
"Altfel spus, avem o rata foarte mare de parasire a sistemului de educatie, avem o rata infima de participare a adultilor la educatia permanenta si o pondere nesemnificativa de adolescenti care ating un nivel minim de performanta cognitiva", a continuat presedintele.
In raportul despre educatie se arata ca invatamanul este inechitabil pentru ca in loc sa produca oprtunitati si sanse, el creeaza dezavantaje si discriminari.
"Un copil din mediul rural iese din scoala cu rezultate mai slabe decat unul din mediul urban. Tot asa, 80% din copiii nescolarizati apartin comunitatii rrome", a declarat Traian Basescu in alocutiunea sa.
"Slaba calitate a resurselor materiale si umane agraveaza toate acestea", a mai spus presedintele.
Fragmente din discursul lui Traian Basescu:
de ce nu se revolta si din cauza asta.....dar deh.....mergem la un vin mic diseara, lasam bacsis salariul unui profesor pe o luna si gata....am uitat :D
forumurile (v-am vazut si pe EvZ) cu exact acelasi text? Daca
aveti o parere personala exprimati-o ca atare dar nu are
sens sa spuneti acelasi lucru pe mai multe forumuri in ideea
ca rezolvati ceva, dimpotriva, va parea ca se incearca o
manipulare a opiniei publice.
Pt referinta, comentariul de pe evz: http://tinyurl.com/32lmuc
"Sunt de acord cu introducerea uniformelor in scoli dar sa se faca diferentiat".
"Seceta ar putea avea efecte dezastruoase pentru agricultura romaneasca".
acum isi permite sa fie critic si grav.. cu probleme pe care nu le intelege si de care nu-i pasa. cu 6,5 milioane pe luna pentru un tinar profesor cu vechime de 9 ani se doreste performanta.
lasati dom presedinte ca incet incet o sa invete si elevii sa se descurce conform societatii actuale.. mai putina carte .. mai multa smecherie si tupeu... si unii dintre ei vor reusi....
o casa in mihaileanu.... o afacere cu niste terenuri.... niste contracte de astea.. cu act aditional... stiti dvs. prea bine... ca aveti experienta.
Din pacate, contra-educatia nu are niciuna din slabiciunile educatiei; contextul social si cultural actual este extrem de activ si eficient in demotivarea celor care vor sa invete.
Modelele oferite tinerilor- si nu numai lor sunt oameni cu putina educatie, cu inteligenta mult prea pragmatica si cu morala moneyteista. Cultul celebritatilor- in general cam idiotele- fie structural, fie functional, are efecte dezastruoase
Mass-media este multilateral activa in metode de educatie
alternativa, in general cu caracter destructiv si considera educatia- cea despre care se vorbeste in raport, un subiect secundar, in care nu merita sa investesti, nici macar timp.
Superstitiile, conceptiile anti-stiintifice, cultura kitsch sunt mai rentabile decat educatia.
Cine a ucis cultura generala?
De unde vin atatea stiinte alternative?
De ce reputatia oamenilor de stiinta e in cadere libera?
E nevoie de o renastere intelectuala si culturala pentru a imbunatati radical situatia educatiei.
Programa scolara e normal sa fie incarcata altfel nu ai avea varfurile alea cu care ne laudam. Parca totusi ar trebui mai putine comentarii aberante la romana (subiectul 3 de la bac nu are nici o valoare daca nu vrei sa devii critic/istoric literar)
Se leaga de abandonul scolar (80% tigani) de parca ar fi fost vreodata altfel.
Ierarhizarea universitatilor e facuta de la sine, fiecare stie care e facultate buna si care nu. Daca incerci s-o faci oficial nu e decat un motiv in plus pentru inca o mita.
Restul remarcilor sunt simple banalitati (cu exceptia celei cu coada Uniunii care e simpla stupizenie).
Vorba lu' 4 astept parerea "experta" a lu' Basescu in incalzirea globala, lupta impotriva SIDA in Africa si eventual a WC-urilor mirositoare.
(din ciclul "ce s-a furat e bun furat")
Adica sa nu-i incriminam pe Miclea, Hardau, Andronescu, Barzea, Vlasceanu, care au condus pana in prezent destinele educatiei. Sa le conduca tot ei si de acum incolo. Cu bani mult mai multi, inclusiv de la UE
Peste 10 ani, un alr raport, eventual tot al lui Miclea, ca e tanar, va constata aceleasi lucruri.
Adica eu nu stie carte domnule? Eu are doua mertzane cu diploma doua neveste fara si 30 de vile cu autorizatie de constructie. Pai credeti ca daca eram prost cum ziceti dumeavoastra aveam atatea lucruri? Ma uit peste gardu meu de beton de 3 metri inaltime la domnul profesor universitar Geologu sau Paleontologu cum ii zice din garsoniera de vis avis de mine. Nu avea apa ieri ca i-o oprise Radetu ca n-a platit-o si mi-a cerut mie doua galeti. I-am dat una, ca apa e scumpa. Pai da domne' mi-a zis ca nu are bani ca sta sa scrie carti. Si eu scriu domne carti, carti de credit, ca altceva n-am invatat. Daca zici matale ca nu e invatzatura in taara asta, de unde e domne' atati oameni cu bani, i-a furat? He He He.
Infractorilor
Sa zicem ca eu am reusit sa depasesc intr-o oarecare masura handicapul reprezentat de cei care au o formare reala inferioara mie, desi au diplome echivalente sau chiar superioare, dar de ce copii mei sa se confrunte cu aceeasi problema la un nivel mult superior, chiar nu inteleg !??!
Invatamintul actual chiar este un big sheet si sociatatea in intregul ei este responsabila pentru asta. Sunt de acord ca fiecare generatie are pareri destul de critice vis-a-vis de ceea ce se intimpla generatiilor ulterioare, ajuns la maturitate e din datul firii sa ai pareri critice despre cei ce-ti succed, dar totusi a spune ca ceea ce se intimpla acum in invatamintul din romania nu este deloc in regula nu reprezinta de loc o exagerare sau un loc comun....
Sa zicem ca eu am reusit sa depasesc intr-o oarecare masura handicapul reprezentat de cei care au o formare reala inferioara mie, desi au diplome echivalente sau chiar superioare, dar de ce copii mei sa se confrunte cu aceeasi problema la un nivel mult superior, chiar nu inteleg !??!
Invatamintul actual chiar este un big sheet si sociatatea in intregul ei este responsabila pentru asta. Sunt de acord ca fiecare generatie are pareri destul de critice vis-a-vis de ceea ce se intimpla generatiilor ulterioare, ajuns la maturitate e din datul firii sa ai pareri critice despre cei ce-ti succed, dar totusi a spune ca ceea ce se intimpla acum in invatamintul din Romania nu este deloc in regula nu reprezinta de loc o exagerare sau un loc comun....
Mai terminati cu prostiile ca chiar ne-am saturat de "tehnici" de denigrare ala CV Tudor. Aveti ceva concret, bine , daca nu nu va mai obositi energia cu base si vodka
Noi nu stiam. Bine ca vine Baselu, incult si vulgar cum e, ca sa repete evidentul sus si tare.
Retorica nu ajuta. Bineinteles, o sa sara toti ca vai, ce presedinte bun avem.
O sa fiu de acord DACA O SA SI FACA CEVA.
De dat din gura dam cu totii; el chiar are putere sa schimbe.
Asteptam reforme si rezultate, nu doar vorbe in vant (la care e asa de bun Domnul Cinci Minute)
Toate guvernele de dupa 90, fata de educatie, au avut aceeasi politica ....
2. Salarizarea diferentiata dupa performanta si rezultatele muncii, actuala grila fiind mostenire comunista
3. Inadecvarea la piata muncii, rezolvata prin.....desfiintarea scolii profesionale. Si cine mai face "munca de jos"?
4. Monopolul statului in evaluarea externa a calitatii educatiei, prin ARACIP si ARACIS (la care o parte a membrilor comisiei sunt salariati).
5. Cui revine responsabilitatea nereformarii educatiei in 17 ani.
scolile sunt pline de profesori necalificati cu pile. dascalii au plecati din scoli.
am fost si eu candva cadru didactic si trebuia sa ascult de ordinele unui director necioplit (fara studii) care era in functie ca era membru PSD si facea clasele dupa cati bani aveau parintii.
nicunde in lume nu se castiga foarte bine in invatamant. cert e ca dascalii ar trebui sa fie la catedra cu un scop, acela de a educa.
Domnule Basescu - va admiram pentru curaj.
In primul rand ca domnul Miclea si amicii lui nu au nici autoritatea si nici dreptul sa se erijeze in judecatori ai invatamantului romanesc.
in al doilea rand, e cine a mai consultat acest grup cand a facut raportul? Si ce grad de obiectivitate au propunerile lor?
Pornind de la liceu, unde profesorii asteapta spagi pt ai da o nota buna unui elev mai putin pregatit; apoi invatamantul universitar care are praful din perioada comunista, un exemplu ar fi UPB unde profesorii au inca mentalitatea anilor 80, 90 ; eu zic ca nu e nimic de facut momentan in invatamant, nimic nu va fi schimbat datorita mafiei din aceasta tara.
Din aceasta cauza plecam cu totii. Copiii nostri nu merita sa invete intr-un invatamant jalnic si plin de intererese.
Pe langa bani, mai este si problema disciplinei. Astazi elevii sunt tot mai nesimtiti, si nu exista masuri disciplinare pentru a-i opri, o nota scazuta la purtare nu-i mai sperie demult. Parinti, care mai sunt in tara, iti raspund ca e de datoria ta sa le educi copiii, ca doar pt asta sunt trimisi la scoala.
In mediul rural, copiii sunt total scapati de sub control. Majoritatea parintilor sunt plecati la munca in strainatate, iar copiii sunt lasati acasa cu bunicii sau alte rude, care nu au nicio autoritate asupra lor. Nu stiu de ce autoritatile statului nu se intereseaza de aceasta problema.
La toate acestea se adauga si problema continutului materiilor scolare, unde nu s-a modificat nimic. Ne aflam intr-o situatie tipica de Caragiale: s-a modificat pe ici pe colo, dar nu s-a schimbat nimic.
In legatura cu salariile profesorilor, cand vor muncii si ei macar 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, atunci sa aiba pretentii. Si prin munca nu inteleg resturnarea posetei pe catedra si cititul dintr-o carte de curs prafuita timp de 3 ore cu seperanta in suflet ca se va goli sala macar la a 3-a ora si vei scapa. Si cu asta ziua-i gata!!!
...By the way, foarte multe facultati ofera semniaristilor cazare gratis si alte avantaje ==> nu le pasa de nici un fel de seminarii, nu le tin, abia trec pe la facultate si atunci in sila, pentru ca de sigur au alte job-uri mult mai faine din care castiga bani pe care nu ii dau pe chirie ca restul prostilor
Despre sistemele de evaluare, noatare cat si despre aplicabilitatea disciplinelor studiate cred ca mai bine nu mai spun nimic.
este um mesaj postat din impuls de moment . dar este ceva ce ma doare fffff mult.
Pt. carcotasi:
Daca Basescu atrage atentia asupra unei probleme...........-nu este bine!
Daca Basescu ignora problemele............-iar nu e bine!
Cine sa va mai inteleaga?
Voi chiar vreti ca Basescu sa va rezolve toate problemele?
Guvernantii pt.ce sunt platiti?Sa stea numai in concediu?Ei nu au responsabilitati ?Sau doar Basescu trebuie tras la raspundere?
Voi ,carcotasilor ce faceti ca sa va imbunatatiti viata?
Astazi vreau sa intervin pentrca am remarcat atitudini politicianiste la foarte multi comentatori, sau care au numai experienta de elev.
Eu am predat matematica incepand din 1964 timp de 5 ani si am constatat foarte multe probleme din care mai importante ar fi:
- ingerinta devastatoare a unor politicieni "providentiali";
- prelungirea duratei invatamantului gimnazial si liceal (ajungandu-se la 12 sau chiar 13 clase, in timp ce la americani si la rusi cele doua cicluri erau de 10 ani - un tinar acolo ajungea student la varsta de 16 ani, iar noi ne laudam cu medalii de aur la olimpiade unde participam cu tineri chiar si de 18, 19 sau 20 ani);
- exagerarea pe teste de "inteligenta", care de fapt masoara numai "inteligenta logica" cea care determina "talentul" pentru invatatura si neglijarea unei indrumari dupa inclinatiile native ale fiecarei individualitati;
- introducerea an de an a noi capitole, inutile pentru cultura generala, ajunganduse la forme aberante cum ar fi algebra superioara sau axiomatica lui Euclid;
- nerespectarea experientei omenirii exprimata de dictonul latin "non multa sed multum" scopul principal al invatamantului gimnazial si liceal trebuie sa fie nu a "umple capul" ci a crea gustul pentru cultura, arta, istorie, morala, etc.;
- inabusirea opiniei publice, societatea civila nu este luata in seama.
La experienta de acum am constata ca maximum 10% din ce am fost obligat sa invat mi-a ajutat, iar in alt domeniu unde am activat ma-m specializat pe nisa respectiva "la locul de munca".
Polologia pro si contra starii invatamintului romanesc nu este productiva.
Ar trebui ca societatea civila sa ceara reducerea duratelor celor doua cicluri. Un tinar sa termine liceul la varsta de 16 ani.
V-as recomanda sa militati pentru ca societatea civila sa poata influenta mai mult decizia politica privind invatamantul.
Va multumesc
CARE PARTE A EUROPEI SUNTEM... SI CARE PARTE VOM AJUNGE CU TOTI POLITICIENII ASTIA ROMANII, VORBE PALAVRE ...?
1.Nu avem nici o universitate in top500...desi ungurii au
2.Castigam cate un concurs de matematica, info si alte materii dar in raport cu altii suntem jos de tot. Pai noi trimitem 2-3 elevi la un concurs afara si altii trimit zeci.
3.In Timisoara la Poli poti ajunge in anu 5 cu peste 6 materii picate(din anii anteriori). Examenele se pot da de mai mult de 3 ori. In Germania daca din a 3-a incercare nu-ti iei examenu esti exmatriculat fara drept de reinscriere la profilul ala oriunde in tara timp de un an(tot la poli).
4.Scoala e slaba din cauza ca nu se aloca bani, si din cauza ca sistemul de predare/evaluare e aiurea.
4.
FAZA 2: Esti prost si incepi sa iti dai seama ca esti prost.
FAZA 3: Esti prost si incepi sa inveti.
FAZA 4: Ai invatat si iti dai seama ca ai devenit destept.
FAZA 5: Esti destept si nu iti dai seama ca esti destept.
IN CE FAZA SANT ROMANII AZI ????
O problema de care nu se vorbeste este numarul de copii in clase. Nu se poate lucra cu 30-35 de elevi, si oriunde exista invatamant performant se lucreaza cu clase mici.
Oricum, bravo Basescu! Cineva trebuia sa deschida discutia.
Absenta argumentelor logice din aceste comentarii,prezenta in schimb a unor platitudini,a unor invective sau a unei mistocareli gratuite ,desi ne aflam in fata unui subiect deosebit de serios,reprezinta semnale clare de slabiciune ale unui sistem educational care produce prea multi indivizi incapabili sa inteleaga ce se petrece in jurul lor.
Avem materie de umplutura in facultate pt ca sunt tot felul de profesori care vor sa aibe catedra dar si pt ca profesorii sunt rupti de realitate si habar nu mai au cam cum se mai lucreaza in viata reala.
Pe de alta parte salariile nu au fost foarte incurajatoare pt profesori.
Faza cum ca noi avem o scoal fantastica cred ca ar trebui spus: am avut.
Avem toceala peste toceala dar foarte putin practic sau aplicabil.
1. Ce telefon sa-si ia;
2. Ce manea sa-si puna ca sonerie;
3. Cati dolari(euri) mai are credit;
4. Cum s-o vrajeasca pe 'mami' sa-i mai bage vreo 2 dolari pe cartela;
5. La cat se deschide discoteca;
6. Cum sa intre gratis in discoteca;
7. Ce club de 'house' s-a mai deschis;
8. Sa mai continui?
...si noi vorbim de invatamant!!!????
Am mai auzit shablonul cum ca profesorii mai lucreaza acasa invatzand pentru a fi performanti. Orice angajat cu gulere albe aloca din timpul liber pentru studiu propriu...
In schimb, de ce nu vorbesti de profesori care au norma de 18 ore/ saptamana????? Este normal ca un om sa munceasca 18 ore pe saptamana??? si sa mai ceara zeci de milioane retributie??? Se compara munca unui invatator, profesor cu munca unui chirurg? Ce salarii au rezidentii care invata: 12 ani (liceu) + 6 ani (facultate) + 4 ani (rezidentiat) = 22 ani???
Profesorii nu stau 6 ore/ zi cu 30 copii...
Cea mai mare parte a profesorilor sunt incapabili sa atraga atentia elevilor, sa ii determine pe acestia sa fie atenti la ore, sa li se inoculeze dragostea pentru materia predata.
In Romania, profesorii sunt niste tirani, dictatori cu stiloul pe catalog, care au pretentia sa comentezi o poezie de dragoste sub amenintarea notei 2!
Profesorii sunt frustrati, si isi varsa nervii pe elevi, ca si cum sistemul de invatamant este pentru a le crea lor salarii...
Nu trebuie sa generalizam, sunt si profesori toba de carte, de la care ai ce invata, acele cadre didactice care atrag ca un magnet studenti la cursuri, dar si incapabili care isi forteaza studentii sa faca prezenta pentru a-i promova la examen.
Si eu invat in timpul liber, chiar foarte mult, dar am si o productivitate mai mare decat are un profesor in cele 18 ore / saptamana...
In schimb nu dau meditatii cu sute de mii de ROL/ ora... La meditatii sunt tare apreciati profesorii, dar in timpul serviciului pentru care sunt platiti de stat, nu...
offfff Doamne, ca mare e gradina Ta...
Ca sa revin la topic, ma vad nevoit sa dau dreptate din nou presedintelui, DA INVATAMANTUL E LA PAMANT SI PROFII (mai ales UNIVERSITARI) sunt rupti de realitate. Pt ce naiba un copil sa stea in sistemul de invatamant, invatand lucruri care nu ii vor folosi minim 12 si mai nou 13 ani de zile...Cum spunea un alt forumist, in alte tari scola se termina la 16 ani si/sau la 20 cu tot cu faculta. Si sa ma ierte Dumnezeu dar cei mai buni manageri sunt cei din vest ca doar d-aia ii importa firmele din Romanica de acolo, iar aia au facut scoala numai pana la 20 iar ai nostrii pana la 30 si mai bine...oare de ce?
Si inca ceva, voi credeti ca Basescu stabileste cine e ministrul invatamantului? Si va raspund tot eu...Nu domnilor, ministrii sunt dupa cum sper ca ati observat, sau daca n-ati observat macar sa intelegeti acum, stabiliti pe baza conventiilor intre partide si a clientelei de partid...asta chiar si la PD...ca sa nu vorbim de PSD sau PNL unde....stie toata lumea cum se impart posturile...Sa speram dar si sa fortam lucrurile de a reveni pe un fagas normal atat in invatamant cat si in politica sau celelalte domenii care sunt interdependente(daca nu merge unul nu merg bine nici celelalte) sub bagheta lui Basescu daca va putea...Daca nu....JOS si cu el...si mai departe Dumnezeu cu mila...
N.R. HotNews isi rezerva dreptul de a cenzura mesajele ce contin expresii licentioase, ofense si atacuri la persoana.