Realizarea bazei de date presupune numele, numarul de telefon fix sau mobil, adresa sau alte date de identificare a abonatului sau posesorului aparatului in functiune, cum ar fi profesia.

"Posesorii aparatelor in functiune trebuie sa stea linistiti", ne-a asigurat un reprezentant al ANRCTI, sustinand ca fiecare va fi informat, putand sa-si exprime acordul pentru mentionarea sa in aceasta baza de date.

"Printre altele, dezbaterea publica are drept scop stabilirea procedurii de informare si de inregistrare a posesorului de abonament sau cartela preplatita. In statele membre ale Uniunii Europene se practica deopotriva sistemul opt-out, dar si cel opt-in.

Sistemul opt-out presupune includerea implicita a abonatilor in registru, urmand ca excluderea lor sa se realizeze la solicitarea expresa a acestora, in timp ce sistemul opt-in priveste excluderea implicita a abonatilor din registru, urmand ca includerea sa se realizeze la solicitarea expresa a acestora", ne-a declarat Biroul de Presa al ANRCTI.

Discutii sunt si in privinta modalitatii prin care va fi incunostintat abonatul, furnizorul serviciului universal care a castigat licitatia putand opta atat pentru instiintare scrisa pe hartie, cat si prin transmiterea unui SMS la care abonatul sau posesorul cartelei preplatite nu trebuie sa dea decat un reply cu mentiunea acordului sau dezaprobarii sale.

Normativa ar putea intra in vigoare anul acesta

Proiectul, care are la baza directiva comunitara care reglementeaza serviciul universal in sectorul comunicatiilor electronice, stipuleaza "obligatia furnizorilor de serviciu universal desemnati de Autoritate de a pune la dispozitia utilizatorilor finali cel putin un registru al abonatilor, in forma tiparita, electronica sau in ambele forme, si cel putin un serviciu de informatii privind

abonatii, care sa cuprinda abonatii tuturor furnizorilor de servicii de telefonie fixa sau mobila, indiferent daca plata pentru servicii se realizeaza in avans (de exemplu, prin cartele prepaid) sau ulterior furnizarii serviciilor".

In acest scop, ANRCTI va organiza o licitatie publica in urma careia se va desemna furnizorul de serviciu universal care trebuie sa realizeze acest registru. Normativa ar putea intra in vigoare anul acesta, in functie de durata realizarii bazei de date.

Un articol de Afrodita Cicovschi

Integral in Curierul National