Sezonul raportarilor financiare incepe in forta. In aceasta saptamana, o mare parte din companiile americane sunt programate sa isi publice performantele trimestriale. Daca acestea vor depasi estimarile analistilor, cu siguranta ca 14.000 va fi o cota usor de cucerit.

Luni, 16 Iulie Indicele Dow Jones a crescut 43,73 puncte, adica 0,31% la 13.950,98, S&P500 a scazut 2,98 puncte, adica 0,19% la 1.549,52, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 0,20% la 2.028,02 puncte.

Nici Europa nu a inregistrat o performanta mai buna: DAX30 din Germania a crescut doar 12,92 puncte, adica 0,16% la 8.105,69, indicele pan-european EuroStoxx50 0,33% la 4.557,57, in timp ce FTSE100 de la Londra a scazut 19,00 puncte, adica 0,28% la 6.697,70 puncte.

Investitorii, inaintea publicarii rezultatelor companiilor, nu au dorit sa riste prea mult. Si asa cotatiile bursiere sunt la nivele record, astfel incat un pic de prudenta din partea lor este de inteles. Mai ales ca, in trimestrele recente, a fost la moda un soi de abordare mai speciala a sezonului de raportari financiare.

La ce ma refer? La faptul ca atat oficialii companiilor, cand au dat propriile estimari, cat si analistii au preferat sa fie mai pesimisti, ca sa zic asa. Adica au mers pe principiul “paza buna trece primejdia rea”, in sensul de a da un outlook prudent, in marea majoritate a cazurilor.

La momentul publicarii rezultatelor trimestriale, acestea fiind de regula mult peste estimari, cotatiile companiilor au crescut pe masura.

Acum, cand “moda” este deja cunoscuta, este foarte posibil ca investitorii, bazandu-se pe acest tipic, sa fi pus deja in pret rezultate mai bune decat estimarile. Ceea ce inseamna ca pentru o crestere importanta a cotatiilor companiile vor trebui sa ofere mult mai mult.

Media estimarilor, socotita de Thompson Financial si citata de Dow Jones Newswires, ne arata o crestere a profiturilor companiilor de numai 4,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Din datele publicate pana acum reisese ca, pentru cele 8% dintre companiile care fac parte din indicele S&P500, cresterea a fost cu 2,3% mai mare decat estimarile si cu 4,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cu alte cuvinte, daca “abaterea” de la estimari va fi in continuare pozitiva, si nu cu putin, este posibil ca indicele Dow Jones sa treaca fara probleme de cota 14.000.

Sigur, in afara de rezultatele postate de companii, vor conta mult si datele macroeconomice programate pentru aceasta saptamana, date pe care le puteti gasi aici.

Daca insa estimarile se vor dovedi corecte, sau raportarile vor fi sub acestea, este posibil sa vedem o corectie pe termen scurt a indicilor bursieri. In tot cazul, este dificil de estimat acum cat si cum aceste rezultate “peste asteptari” au fost puse deja in pret. De aceea zic eu ca e mai bine sa nu lansam pozitii majore in aceasta perioada si sa urmarim datele publicate.

Motiv pentru care v-am pregatit tabelul de mai jos, unde se pot vedea cele mai importante companii care vor publica rezultatele financiare in aceasta saptamana, estimarile din piata, precum si rezultatele din aceeasi perioada a anului trecut.

continuare...