De marti la pranz si pana duminica (22 iulie) va trebui sa suportam o caldura excesiva si persistenta, anunta meteorologii.

Tot marti, intra in vigoare avertizarea cu cod galben pentru toata tara. Azi si maine, temperatura aerului va urca pana la 38 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si in sudul si estul Moldovei.

La Bucuresti, vremea va deveni caniculara, marti, la pranz. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul slab. Temperatura maxima va fi in jur de 37 de grade Celsius.

in zilele de 19, 20, 21 si 22 iulie vremea canicula pune stapanire pe majoritatea regiunilor, temperaturile depasind frecvent 36 de grade Celsius.

In intervalul atentionat indicele de confort termic (temperatura-umezeala) va atinge si depasi pragul critic de 80.

Cod portocaliu in 10 judete

ANM a transmis, luni, o avertizare cu cod portocaliu. Astfel, in 19 si 20 iulie in judetele Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv in municipiul Bucuresti, temperatura aerului va urca pana la valori de 39 - 40 de grade.

In toata tara, autoritatile locale au amenajat puncte de prim ajutor si de distribuire a apei pentru persoanele afectate de temperaturile foarte ridicate. Ministrul Sanatatii a anuntat ca la nivel national functioneaza Planul Unitar de Actiune, cu masuri de limitare a efectelor caniculei.

Restrictii pe sosele si pe calea ferata

Din cauza caniculei, CFR reduce viteza de circulatie a trenurilor de marfa si calatori in medie cu 20-30 km/h fata de viteza stabilita prin graficul de circulatie, anunta ministerul Transporturilor.

De asemenea, de marti, autovehiculele cu masa mai mare de 7 tone nu vor avea voie sa circule, intre orele 10:00 - 20:00, pe drumurile nationale din judetele afectate de canicula.

Exceptie fac transporturile de produse perisabile, de animale vii, vehiculele care participa la interventii de urgenta, transporturile funerare, postale, cele pentru distribuirea de carburanti, pentru tractarea vehiculelor avariate si pentru salubrizare.