30.000 de elevi romani care invata in Spania vor putea opta, din toamna, pentru optionale de limba, cultura si civilizatie romaneasca. Ministerul Educatiei din Romania va organiza selectia si finantarea cadrelor didactice care vor preda orele optionale, dar inca nu se stie cum si cat vor fi platiti profesorii romani.

Ministrul Cristian Adomnitei si ministrul spaniol al Educatiei, si omologul sau spaniol, Mercedes Cabrera Calvo - Sotelo au semnat, miercuri, o declaratie comuna prin care cele doua ministere sustin introducerea cursurilor optionale de limba, cultura si civilizatie romana in scolile din Spania pentru elevii romani.

„Ministerul spaniol mentioneaza ca va conlucra pentru implementarea proiectului-pilot in unitatile de invatamant incepand cu anul scolar 2007-2008.

Ministerele educatiei din fiecare regiune autonoma a Spaniei vor stabili de comun acord cu MECT numarul de scoli, numarul de profesori si localitatile unde se vor desfasura cursurile extracurriculare” se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Educatiei.

Potrivit documentului, partea romana se angajeaza sa transmita spre consultare autoritatilor spaniole competente continutul cursurilor si materialele didactice necesare. Ministerul Educatiei din Romania va organiza selectia si finantarea cadrelor didactice care vor preda orele optionale.

De asemenea, va examina posibilitatile de includere a cadrelor didactice respective in diverse activitati scolare sau de mediere culturala. Predarea cursurilor de limba, cultura si civilizatie romana va fi monitorizata de o comisie infiintata de cele doua institutii implicate.

Potrivit Biroului de presa al Ministerului Educatiei, in Spania invata aproximativ 30.000 de elevi romani.