Agentia internationala Fitch Ratings a publicat raportul „Sistemul bancar si reglementare prudenta in Rusia”.

Analistii prestigioasei institutii arata ca ritmul alert de crestere a volumului de creditare, numarul mare de banci si „sistemele de reglementare ce continua sa se dezvolte” reprezinta tot atati factori de slabire a sectorului bancar rus, scrie cotidianul Vremeia Novostei.

„Cresterea rapida a vomului de creditare nelinisteste, dar in acelasi timp, efectul acestui factor este atenuat de nivelul moderat de patrundere a serviciilor de creditare si de mediul favorabil de creditare”, scrie Fitch. Potrivit studiului, bancile rusesti reusesc sa-si imbunatateasca, treptat, propriile fonduri de mijloace.

„Observatie valabila in primul rand pentru marile banci. In privinta bancilor de nivel mediu, acestea ramane, deocamdata, depedente de operatiunile angajate de populatie, ceea ce nu poate fi considerata o sursa sigura”.

Banca Centrala a Rusiei isi extinde aria verificarilor

Banca centrala a Rusiei este pregatita sa inaspreasca regulile de supraveghere a grupurilor si holdingurilor bancare. Proiectul de amendare a legilor corespunzatoare acestui domeniu va permite Bancii centrale sa instituie normative si sa efectueze verificari nu doar in privinta bancilor propriu-zise, dar si a companiilor care au legatura cu ele, informeaza cotidianul Kommersant.

Acest demers are darul, in opinia initiatorilor lui, sa faciliteze depistarea schemelor de spalare a banilor si de scoatere a activelor din banci.