Cotidianul Novie Izvestia (NI) a intrat in posesia unui raport al Biroului pentru drepturile omului de la Moscova, dedicat extremismului printre tineri. Din document reiese ca grupari extremiste exista in toate marile orase ale Rusiei si devin tot mai numeroase, mai bine organizate si politizate.

Sociologii Centrului Levada au confirmat pentru NI ca o asemenea explozie a sentimentelor extremiste printre tineri nu au mai intalnit din 1988.

Potrivit Biroului mentionat, in Rusia functioneaza un total de 141 de grupari de tineret de factura extremista si care reunesc aproximativ 500.000 de membri. Ele sunt concentrare mai ales in orasele din centrul si nord-vestul Federatiei Ruse. Deosebit de ridicat este numarul extremistilor in regiunea capitalei si in Sankt-Peterburg.

Respectivele organizatii, dintre care raportul evidentiaza Unitatea nationala rusa, Partidul popular national (neinregistrat) si Partidul national-bolsevic (interzis prin hotarare judecatoareasca), au ideologii proprii si se dezvolta pe structura galeriilor de fotbal si a fanilor diferitelor trupe muzicale.

Varsta membrilor este cuprinsa in general intre 13 si 30 de ani, multi din membri provenind din familii cu venituri mari. Gruparile sunt bine dotate tehnic, iar membrii lor folosesc activ internetul ca mijloc de schimb de informatii.