Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, precizeaza ca anuntul Federatiei Ruse de retragere din Tratatul CFE nu a reprezentat un element surpriza pentru Romania sau aliatii sai. Intr-un comunicat de presa se mentioneaza ca MAE a elaborat un material pe aceasta tema si solicita discutarea in sedinta CSAT de joi, 19 iulie.

Reactia vine dupa ce PSD anunta ca il va chema pe Cioroianu in fata comisiilor reunite de politica externa, pentru a preciza pozitia Romaniei fata de retragerea Rusiei din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (CFE).

„Ministerul Afacerilor Externe este pe deplin constient de anvergura gestului Federatiei Ruse si, impreuna cu celelalte institutii abilitate ale statului, a urmarit constant evolutiile legate de problematica CFE, in special in intervalul ultimelor luni, cand pozitia Federatiei Ruse a devenit tot mai evident contrara spiritului Tratatului CFE”, se arata in comunicatul MAE, remis HotNews.

Adrian Cioroianu mentioneaza ca „pozitia Romaniei, atat publica precum si in diversele procese de negociere in context CFE la care a luat parte, a fost si este corelata cu cea a celorlalti membri ai Aliantei Nord-Atlantice”.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat sambata un decret de suspendare a aplicarii de catre Rusia a Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE). Printre motivele invocate de Moscova se numara prezenta bazelor americane in Romania si Bulgaria si decizia de a construi scutul antiracheta in Europa.