Evenimentele diplomatice din din ultimele luni la nivelul relatiilor SUA - Rusia au determinat cotidianul Komsomolskaia Pravda sa provoace o discutie pe tema unui posibil conflict intre cele doua super-puteri militare.

La discutie au participat Aleksandr Vladimirov, general-maior, vicepresedintele Colegiului expertilor militari din Rusia, Leonid Ivasov, general-colonel, presedintele Academiei pe probleme de geopolitica, si Aleksandr Saravin, directorul Institutului pentru analiza politica si militara.

Cine va incepe primul ?

Saravin: Razboiul e posibil daca Rusia va provoca SUA. Cum ? Prin sustinerea activa (politica si militara) a principalilor adversari ai SUA (China, Iran, Venezuela, etc). Prin vulnerabilitatea ei militara, degradarea fortelor nucleare strategice si sistemelor de aparare antiracheta. In sfarsit, prin politica interna, orientata spre abaterea de la democratie si inabusirea democratiei.

Pentru declansarea unui astfel de conflict, toti acesti trei factori trebuie sa existe concomitent. In acest caz, SUA pot lansa un atac cu o arma de mare precizie cu scopul imobilizarii fortelor strategice rusesti. In prezenti, toti cei trei factori se manifesta, dar nu in masura in care sa conduca la un razboi.

Ivasov: Cred ca un razboi SUA impotriva Rusiei este posibil. Si pentru ca veni vorba, Statele Unite pregatesc pentru un asemenea conflict atat opinia publica, dar si potentialul sau armat. Rusia este prezentata de unii conducatori ai tari drept obiect pentru o actiune de forta.

Motivele? Este vorba de realizarea de catre SUA a visului lor de dominatie mondiala si de inlaturare a Rusiei ca principal obstacol pentru instaurea unui control absolut asurpa Eurasiei.

Este vorba despre acutizarea luptei pentru resurse naturale (petrol, gaze naturale, apa potabila) pe fondul epuizarii lor, cresterii populatiei planetare si a volumului de consum.

Vladimirov: Un razboi intre Rusia si SUA este posibil in urmatorii 10-15 ani. Iar initiatorul ei si agresorul direct vor fi SUA. Principalele motive - lupta pentru detinerea exclusiva a resurselor Rusiei si blocarea accesului Chinei la acestea.

Iar scopul - eliminarea unuia din cei mai puternici adversari geopolitici, care are capacitatea de a sterge in 30 de minute SUA de pe fata pamantului.

Este asigurarea accesului absolut al SUA la resursele Siberiei si ale Orientului Indepartat al Rusiei. Este intimidarea restului lumii si a Chinei printr-o victorie militara, prin forta tehnologiei si a armelor.

Va fi un al treilea razboi mondial?

Saravin: Un ipotetic razboi ruso-american este, prin sine insusi si amploarea lui, unul mondial, chiar daca nici o alta tara nu se va implica.

Ivasov: Dupa toate probabilitatile, razboiul impotriva Rusiei nu va degenera intr-o a treia conflagratie mondiala. Nu avem aliati de amploare strategica, iar potentialul militar rus nu este comparabil cu cel al euro-americanilor.

Vladimirov: Greu de crezut, pentru ca toate celelalte tari vor pastra tacerea asteptand sa vada cine va invinge. Posibila ar putea fi o oarecare intensificare militara in state mai mici sustinatoare ale SUA (Polonia, Estonia, Georgia, ba chiar partea vestica a Ucrainei).

China va avea numai de castigat de pe urma unui asemenea razboi - de la inaltime el va urmari lupta pe viata si pe moarte dintre doi tigri....

Armele adversarilor

Saravin: Din considerente de ordin ecologic, SUA vor incerca sa se descurce cu armament conventional de mare precizie, desi folosirea proiectilelor nucleare de mica putere nu trebuie exclusa. Rusia nu va avea, practic, cu ce riposta.

Ivasov: Cea mai posibila varianta va viza folosirea masiva a armamentului conventional si a gruparilor de trupe cu scopul distrigerii fortelor cu destinatie generala. Va intra pe scara larga in actiune santajul recurgeii la arma atomica, pentru a-si determina inamicul sa capituleze. Vor fi amplu folosite trupele pentru operatiuni speciale.

Vladimirov: Inevitabil, un asemenea conflict va degenera intr-unul nuclear. Indiferent de mijloacele care vor fi folosite in fazele lui encipiente.

Cum se vor comporta aliatii?

Saravin: Organizatia acordului de securitate colectiva (ODKB) exista pentru ca Rusia sa-i apere pe ceilalti membrii, nu pentru ca ei sa apere Rusia (participantii la ODKB sunt Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizia, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan). Prin urmare, nici chiar Belarus nu va lupta alaturi de Rusia.

Membrii NATO vor sustine SUA in plan politic, in plan militar America nu are nevoie de ajutorul lor.

Ivasov: De partea SUA si impotriva Rusiei se vor ridica majoritatea tarilor NATO. In gneral, cu exceptia Marii Britanii, Poloniei, tarilor baltice, Europa nu se grabeste sa lupte impotriva Rusiei. Tarile ODKB vor participa la respingerea agresiunii impotriva Rusiei cu o parte a fortelor lor militare si mijloace financiare.

Vladimirov: Cred ca aliatii SUA din NATO „vor tace ingroziti si se vor teme”, pentru ca Europa nu a uitat razboiul si nu mai vrea in ruptul capului inca o asemenea experienta. Statele ODKB vor lupta de partea Rusiei, pentru ca alta modalitate de a supravietui nu au.

Scenarii posibile

Saravin: Este foarte posibil ca SUA sa lanseze un puternic atac cu rachete asupra principalelor puncte ale trupelor nucleare rusesti, si, posibil, asupra anumitor obiective ale altor tipuri de arme, precum si asupra centrele de comanda militara si politica. Lovituri ulterioare nu sunt excluse doar daca primul val nu va distruge toate tintele propuse.

Rusia nu va avea cu ce riposta (chiar daca un numar oarecare de mijloace vor scapa, ele vor fi nimicite de sistemul american de aparare antiracheta. In acest caz, fortele nucleare ale SUA se vor dovedi invincibile.

Ivasov: Scenariul unui razboi (Doamne fereste!) ruso-american are mai multe variante. Prima etapa poate avea caracter local cu o transformare rapida intr-o confruntare de amploare. Rusiei i se va da un ultimatum, de exemplu, de a modifica politica interna a tarii sub pretextul incalcarii drepturilor omului, de a permite accesul companiilor occidentale la sursele energetice.

In cazul unui refuz, vor fi lansate atacuri cu rachete de croaziera care vor viza elemente cheie ale vietii economice si ale sistemului de aparare al tarii. Dupa care ultimatumul va fi completat cu alte si alte cerinte pana la introducerea pe teritoriul Rusiei a „unor forte NATO de mentinere a pacii”.

Vladimirov: Indiferent de scenarii, rezultatul va fi unul singur: deplina noastra victorie!