Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat marti seara ca Romania nu se confrunta cu o situatie de criza in urma exploziei unui tren cu fosfor in Ucraina. Korodi a recunoscut insa, dupa sedinta Comitetului pentru SItuatii de Urgenta, ca autoritatile din Ucraina nu au raspuns nici unei solicitari de informatii din partea Romaniei.

Reamintim ca un marfar care transporta fosfor galben, substanta extrem de toxica, a deraiat si a explodat in apropiere de Lvov, la 300 de km de granita cu Romania, provocand ranirea a 20 de persoane si evacuarea a circa 800. Accidentul a produs un nor toxic care, potrivit presei ucrainene, s-ar indrepta spre Kiev.

Ministrul Mediului a precizat dupa sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta ca Romania nu se confrunta cu o situatie de criza si ca deocamdata nu exista informatii oficiale despre incidentul din Ucraina.

Si directorul ANM, Ion Sandu, a declarat ca Romania "nu va fi afectata in urmatoarele 36 de ore" de norul toxic din Ucraina.

Galerie foto de la accidentul ecologic de la Lvov

Nor toxic linga Romania?

Potrivit decanului Facultatii de Chimie a Universitatii Bucuresti, Dumitru Oancea, o potentiala ploaia acida ar provoca leziuni ale pielii, precum si afectiuni grave ale sistemului respirator.

"La fel ca acidul sulfuric si cel clorhidric, si acidul fosforic provoaca arsuri puternice ale pielii, precum si afectiuni ale sistemului respirator. De asemenea, poate avea efecte secundare asupra unor alte procese fiziologice, si de aceea este recomandabila protejarea populatiei in cazul unei ploi acide", a declarat pentru HotNews.ro Dumitru Oancea.

Chimistul Marilena Cimpoesu spune ca fosforul alb - cunoscut popular sub denumirea de fosfor galben - este o substanta extrem de toxica.

„Fumul care se degajeaza este pentaoxid de fosfor. Acesta a fost folosit de SUA si Irak drept arma chimica. El provoaca arsuri cumplite si lente care pot ajunge pana la suprafata oaselor. O ploaie ar transforma acest nor de fum in acid fosforic”, a spus chimistul.

Autoritatile romane au precizat ca deocamdata situatia nu reprezinta un pericol pentru Romania. Dupa sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta, ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat ca "nu exista informatii oficiale despre incidentul din Ucraina", precizand ca in prezent "curentii de aer sunt in directia de nord, ceea ce este in avantajul Romaniei".

Ministrul a mai precizat ca o noua reuniune a comitetului va avea loc, miercuri, la ora 9.00.

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat ca Romania "nu va fi afectata in urmatoarele 36 de ore" de norul toxic din Ucraina.

Seful Administratiei Nationale de Meteorologie a mai spus ca expertii ANM actualizeaza la fiecare sase ore informatiile legate de directia si viteza vantului.

Ministerul Sanatatii din Romania asteapta mai multe date despre acest accident

Ministerul Sanatatii Publice precizeaza ca, "in prezent, nu sunt cunoscute o serie de date importante privind norul de fosfor care s-a format in urma accidentului din Ucraina, ca de exemplu concentratia de fosfor, altitudinea la care se afla sau daca acesta se indreapta spre Romania".

Ca urmare, nu sunt date suficiente pentru ca specialistii de sanatate publica sa poata stabili masuri concrete cu privire la efectele asupra starii de sanatate a populatiei.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, literatura de specialitate arata ca, in situatiile in care exista riscul sa se gaseasca fosfor in atmosfera acesta poate patrunde in organism pe trei cai:calea respiratorie, calea cutanata si calea digestiva

Pentru fiecare dintre acestea in parte se poate prescrie un tratament de catre medicii specialisti in functie de gradul de afectare, concetratia de fosfor acumulat, patologia pacientului.

Iata, ce masuri de preventie se pot lua, in caz de pericol:

  • limitarea expunerii in aer liber, in mod special a persoanelor cu risc (copii, varstnici, bolnavi cronici)
  • limitarea consumului de produse posibil contaminate
  • consumul de apa potabila controlata
  • evitarea scaldatului in ape din spatii deschise

    Ministerul Sanatattii Publice a anuntat ca va informa in permanenta populatia despre masurile ce se pot lua intr-un interval de timp in functie de datele comunicate de catre Comitetul pentru situatii de Urgenta.



    Plan prezidential in Ucraina pentru limitarea efectelor

    Presedintele Viktor Iuscenko a emis un ordin potrivit caruia membrii Guvernului trebuie sa elaboreze, in termen de trei zile, un plan de limitare a "consecintelor ireversibile" ale accidentului, informeaza Radio Ucraina.

    Ministerul ucrainean pentru situatii exceptionale nu exclude posibilitatea ca norul toxic sa fi parasit deja regiunea Lvov, relateaza korrespondent.net

    Purtatorul de cuvant al ministerului Sanatatii de la Kiev, citat de Agentia ucrainean for-ua.com, a declarat ca populatia regiunii Lvov, din perimetrul accidentului, nu este in pericol. Biroul de presa a precizat, de asemenea, ca norul toxic format ca urmare a arderii fosforului, a fost dus de vant departe de asezarile omenesti, in directia unei zone impadurite.

    Peste 5.000 de localnici au fost supusi unui control medical, nefiind depistat nici un simptom de otravire. Circa 20 de persoane s-au plans de dureri de cap, ei urmand sa fie supusi unui examinari mai minutioase.

    Intre timp, procuratura Ucrainei a deschis o ancheta pentru a stabili cauzele si vinovatii. Spre zona accidentului au mai plecat altre trei trenuri de stingere a incendiilor, mai scrie cotidianul electronic korrespondent.net.

    Cum s-a produs accidentul?

    Trenul, care tranzita Ucraina dinspre Kazahstan spre Polonia, a deraiat luni seara, insa autoritatile ucrainene au facut publica informatia abia marti. Potrivit lui Ihor Krol, purtator de cuvant pentru Ministerul pentru situatii de urgenta, citat de AP, 15 dintre cele 58 de vagoane ale trenului au deraiat, iar sase au fost cuprinse de flacari.

    Incendiul a fost stins rapid, iar potrivit agentiei ucrainene Unian la fata locului au fost desfasurate trupe ale Armatei.

    “Este un eveniment extraordinar, ale carui consecinte nu pot fi prezise”, a afirmat vicepremierul ucrainean Oleksandr Kuzmuk, citat de AP. Alte oficialitati ale guvernului de la Kiev au precizat ca a fost infiintata o comisie cu scopul de a stabili exact cauza accidentului.

    Fosforul galben este o substanta inflamabila care se aprinde spontan atunci cand intra in contact cu aerul, la temperaturi ridicate. Este, de asemenea, extrem de toxic, putind provoca afectiuni grave ale ficatului.