Curtea Suprema din Libia a decis, marti, gratierea celor cinci infirmiere bulgare si a medicului palestinian, condamnati la moarte pentru contaminarea cu HIV a peste 400 de copii libieni, dupa ce familiile victimelor au acceptat despagubiri in valoare de un milion de dolari pentru fiecare copil, relateaza Reuters.

Initial, familiile victimelor cerusera aproximativ 13 milioane de dolari fiecare pentru a accepta anularea pedepsei cu moartea pentru cele 5 asistente bulgare si medicul palestinian.

Pe tot parcursul procesului, Libia a fost supusa unor imense presiuni internationale ca sa-i elibereze pe cei sase, care au declarat inca de la inceputul scandalului ca sunt nevinovati.

Miercurea trecuta, Curtea Suprema a confirmat condamnarea la moarte a celor cinci infirmieri bulgare si a medicului palestinian, insa vizita la nivel inalt a Ceciliei Sarkozy, sotia presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, pare ca a influientat decizia finala in acest caz.

Dupa sapte ani de proces si trei condamnari la moarte, sentinta celor sase acuzati a fost comutata de la pedeapsa capitala la inchisoare pe viata.

Infirmierele Kristiana Valtcheva, Nassia Nenova, Valia Cerveniacea, Valentina Siropuloet Snejana Dimitrova si medicul palestinian Achraf Joumaa Hajouj sunt acuzati ca au infectat cu HIV 438 copii din Benghazi, dintre care 56 au murit. Arestati inca din februarie 1999, ei s-au declarat nevinovati, precizand ca marturisirile le-au fost obtinute sub tortura.