Europarlamentarul roman Roberta Anastase (PPE-DE, PD) l-a invitat astazi pe raportorul Consiliului Europei Dick Marty sa viziteze Romania si sa cerceteze la fata locului presupusele ilegalitati mentionate in raportul sau. Acesta a refuzat insa propunerea europarlamentarului roman spunand ca "nu face turism parlamentar".

"Este regretabil ca pentru domnul Marty este oarecum injositor sa efectueze o vizita de lucru Romania. In acelasi timp, domnului Dick Marty ii este la indemna sa formuleze acuzatii extrem de grave la adresa tarii noastre. Parlamentul European a tratat cu maxima serioziate subiectul presupuselor zboruri CIA.

In acest sens, reprezentantii ai PE au efectuat o vizita in Romania impreuna cu raportorul Claudio Fava. Acestia nu au considerat Romania, asemeni domnului Marty, o destinatie pentru turism parlamentar", a mai subliniat europarlamentarul Roberta Anastase, intr-o informare trimisa pe adresa redactiei HotNews.

Comisia pentru Libertati Civile si Justitie a Parlamentului European dezbatut, marti, controversatul raport privind presupusele inchisori CIA in Europa, redactat de elvetianul Dick Marty. Documentul a fost aprobat, luna trecuta, de Consiliul Europei si acuza Romania si Polonia ca au gazduit centre de detentie intre anii 2003-2005.

Dick Marty a fost aspru criticat de mai multi europarlamentari pentru ca nu aduce probe conclude si se foloseste de 30 de surse anonime. Marty spune insa ca nu a vrut sa divulge identitatea martorilor deoarece acestia ocupa pozitii importante in armata si in serviicle secrete ale tarilor acuzate in Raport si astfel i-ar expune unor procese penale.

Fostul ministru roman al MApN, Ioan Mircea Pascu, si fostul consilier polonez pentru Securitatea nationala au anuntat chiar ca-l vor da in judecata pe Dick Marty daca nu le va retrage numele din Raport in termen de 7 zile. Acesta a raspuns insa ca nu se teme de un proces si ca nu le va retrage numele din raport.