Se intampla adesea sa ne trezim mai obositi decat ne-am culcat, desi am dormit ore bune. Nu orele conteaza insa, ci starea in care eram inainte de a ne baga in pat. Putem sa adormim spre dimineata, iar a doua zi sa fim plini de energie sau putem sa ne culcam foarte devreme si sa avem un somn agitat. Site-ul about.com ne sfatuieste ca inainte de culcare sa incercam sa ne relaxam putin. Iata cateva moduri de a ne petrece seara, dupa o zi de munca agitata.

1. O plimbare seara ne ajuta sa dormim mai bine. Este un mod de a ne elibera de tensiuni, fara sa ne obosim organismul. Pana acum, oamenii de stiinta nu au ajuns la o concluzie daca sportul inainte de culcare ne ajuta sau nu sa dormim mai bine.

2. Un pic de muzica nu strica niciodata. Muzica are darul de a ne linisti mintea si trupul. Unii chiar o folosesc ca terapie. Putem pune un CD cu muzica relaxanta inainte de culcare. Ne ajuta sa scapam de tensiuni.

3. Un sondaj recent arata ca aproape 80% dintre oameni traiesc in dezordine, ceea ce aduce un plus de stres. Facand un pic de curatenie la sfarsitul zilei, ne poate face sa ne simtim mai putin stresati. Psihologii spun ca doar ideea de a veni intr-o casa curata ne ajuta sa ne odihnim mai bine.

4. Jocuri linistite in loc de TV. Cei carora le place sa se uite la televizor inainte sa adoama este bine sa stie ca acesta nu este o modalitate de a uita de grijile zilnice. Le poate distrage atentia un joc, fie el si pe calculator. Ideea este sa nu exagerati stand prea mult in fata computerului.

5. Cufundarea intr-o cada cu spuma ne rasfata corpul si ne elibereaza mintea. Ne ajuta astfel sa dormim mai bine. Orice parinte care isi imbaiaza bebelusul poate confirma acest lucru.

6. Masajul ne face sa ne simtim bine, dar mai ales ne alibereaza de stres. Daca nu va face masaj cineva drag, puteti cumpara un aparat special. In oricare dintre cazuri, facand un masaj inainte de culcare, ne relaxeaza si ne ajuta sa dormim mult mai bine.

7. Cu toate ca nu mai este la moda sa tii un jurnal, va poate ajuta mult sa puneti pe hartie ceea ce v-a afectat peste zi. Va ajuta sa va eliberati mintea si va rezolvati anumite probleme, sa va pregatiti mental pentru ziua urmatoare si sa va faceti anumite planuri. Puneti pe hartie ceea ce ganditi, astfel ca dimineata, cand veti reciti, sa puteti lua o decizie inteleapta.

8. Un pic de meditatie ne ajuta sa ne relaxam trupul, sa ne limpezim gandurile si sa ne gasim linistea interioara.

9. Pentru cei care au o relatie, sexul este o tehnica nemaipomenita de eliberare a tensiunii. Nu numai ca va va intari relatia, dar va va si relaxa.

10. Unele activitati ne pot impiedica sa dormim, asa ca este recomandat sa nu bem cafea dupa ora 14, sa evitam conflictele interpersonale si conversatiile stresante, dar si anumite emisiuni tv, care va dau o stare generala proasta.