Dupa mai bine de 48 de ore de la explozia trenului cu fosfor de la Lvov, echipele ucrainene de interventie nu au reusit inca sa opreasca procesul de evaporare a fosforului, anunta in aceasta dimineata majoritatea publicatiilor locale. In prezent, la locul dezastrului lucreaza trenuri speciale de stingere a incendiilor.

Tot pe calea ferata se face alimentarea cu spuma capabila sa izoleze de aer substanta revarsata. In privinta norului toxic, acesta, scrie presa electronica ucraineana, se indreapta spre Belarus.

Intre timp, oficialii au precizat ca nu se va proceda la o evacuare fortata a populatiei din raioanele aflate in pericol. Pentru ca nu se impune o astfel de masura, dupa cum a apreciat vicepremierul Aleksandr Kuzmuk, oficialul desemnat sa conduca operatiunile de lichidare a consecintelor dezastrului, omul care in ajun comparase acest incident cu un al doilea Cernobal.

Tot Kuzmuk a precizat ca masuratorile nu au evidentiat o crestere a continutului de fosfor din atmosfera.

Pe de alta parte, agentia Oreanda scrie ca majoritatea locuitorilor din satele invecinate zonei dezastrului au plecat sau sunt pe cale sa plece in alte rgiuni, in timp ce cotidianul electronic Glavred.com scrie ca in doua din cele 14 localitati din zona de avarie, concentratia de fosfor din aer a depasit limitele admise, dar fara a repezenta o amenintare pentru sanatatea oamenilor din respectivele asezari rurale.

In alta ordine de idei, ziarul ucrainean Deni prelua afirmatiile directorului general al societatii Ukrzalizniti, Vladimir Kozak, care, la o conferinta de presa, a negat varianta unui posibil atac terorist.

Potrivit spuselor sale, cauzele catastrofei putea fi starea tehnica a sinei de cale ferata, a trenului, care transporta incarcatura chimica si nerespectarea regulilor de securitate in astfel de cazuri.

Privind lucrurile din perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare din Ucraina si a jocurilor politice din aceasta tara, cotidianul moscovit Vremia novostei informa ca fortele de opozitie au cerut tragerea la raspundere penala a ministrului transporturilor, Nikolai Rudkovski, si a sefului ministerului pentru situatii exceptionale, Nestor Sufrici.

Blocul Iulia Timosenko a acuzat guvernul ca „aproape in fiecare zi sar trenuri de pe sine” si ca „economia se duce de rapa”.

Partidul popular ucrainean, care intra in mega-blocul electoral pro-prezidential, a acuzat, la randul lui, cabinetul premierului Viktor Ianukovici, de „tainuirea de informatii” legate de accidentul din regiunea Lvov, asa cum s-a intamplat dupa explozia de la centrala Cernobal.

„Reactia politica la avaria de langa Lvov va fi de doua-trei ori mai puternica decat de obicei. Pentru ca tot ce se petrece in tara este privit de fortele politice prin prisma concurentei pentru alegerile anticipate din 30 septembrie”, a comentat pentru Vremia novostei seful Institutului ucrainean pentru strategii globale, Vadim Karasin.

Tinta tuturor criticilor va fi eficienta activatii guvernamentale, subiect pe seama caruia toate fortele politice vor incerca sa adune dividente electorale. In acelasi timp, analistul nu crede intr-o cadere a ratingului Partidului regiunilor, condus de premierul Ianukovici, pentru ca „nucleul electoral este stabil si el nu se lasa influentat nici chiar de o catastrofa”.

Pe acest fundal, cotidianul Novie Izvestia scria, sub titlul „Nu lasati copiii pe strada”, ca in opinia ecologistilor ucraineni actuala poluare a teritoriului se poate transforma intr-o adevarata catastrofa ecologica. Otravirea cu fosfor galben afecteaza structura osoasa, cutia craniana, pielea.

„Este una din cele mai periculoase substante. Pe teritoriul unde s-a scurs fosfor galben are loc o poluare a solului, care poate antrena distrugerea tuturor organismelor vii. Iar dupa urmatoarele ploi, substanta otravitoare va ajunge in rauri, lacuri si ape subterane. Rezultatul ar putea fi o moarte in masa a pestilor.

Practic, oamenii nu au ce cauta intr-o astfel de zona, pentru ca dupa o baie intr-un lac afectat sau dupa ce in organism ar putea patrunde o astfel de apa, intervine paralizia sistemului nervos”, a explicat pentru NI expertul Vladimir Boreiko, directorului centrului ecologic.