Compania constructoare de masini Silovie masini, se afla, de facto, in faliment tehnic. O stare de fapt care a iesit in evidenta in urma veficarii situatiei financiare pe anul trecut. Firma a incalcat o serie de conditii restrictive la credite contractate cu banci occidentale, in special la imprumurile luate de la Donau Bank (in prezent VTB Austria) si Commerzbank (Eurasia).

Ambele credite au fost primite anul trecut, indatorirea la fiecare fiind, conform datelor valabile la 31 decembrie 2001, de 20 milioane euro la primul si 30 milioane la al doilea, precizeaza ziarul Vremia novostei.

Publicatia constata, de asemenea, absenta oricaror detalii privind neregurile depistate, dar presupune ca ar putea fi vorba de o depasire a capacitatilor companiei de rambursare a banilor.

Conform raportului de audit, la 1 ianuarie anul curent, datoria companiei se ridica la 568 milioane dolari. In prezent, structura de proprietate a companiei este urmatoarea: 30% din actiuni apartin grupului Interros, 25,1% - holdingului energetic RAO EES (care controleaza pachetul Interros), 25% plus o actiuni - concernului german Siemens.

Totusi, directorul tehnic al Interros, Serghei Batehin, a declarat pentru VN ca ar fi incorect sa se afirme ca Silovie masini au mari probleme. „Falimentul tehnic este ceva temporar, in prezent derulandu-se o operatiune de lansare a unei emisii suplimentare de actiuni”.