Rusia se numarar printre putinele state ale lumii care, fiind mari producatoare si exportatoare de petrol, mentin, in acelasi timp, pe piata lor interna, preturi ridicate la benzina, constata, in numarul sau de miercuri, cotidianul Nezavisimaia gazeta.

Potrivit datelor agentiei internatinale Washington Profile, bazate pe o analiza comparativa a preturilor la benzina din 171 de tari din noiembrie 2006, acest carburant costa in Rusia cu 20% mai mult decat in SUA.

Daca in American pentru un litru de benzina scoti din buzunar 63 de centi, in Rusia trebuie sa mai adaugi 11 centi. De ce? Expertii chestionati de NG au evidentiat doua cauze.

„Pe de o parte, companiile petroliere rusesti prefera sa exporte petrol, nu benzina: cu cat pretul mondial la titei este mai mare, cu atat devine mai avantajos exportul lui si cu atat mai putin se prelucreaza el in interiorul tarii. Pe de alta parte, pentru ca volumul de petrol destinat prelucrarii interne sa creasca, guvernul ridica taxele de export.

Dar aceste masuri nu determina scaderea pretului la benzina, ci doar stagnarea lui, pentru ca marile companii petrolire includ taxele in costul benzinei. Prin urmare, in Rusia benzina ajunge sa fie mai scumpa chiar si fata de Marea Britanie, unde se vinde cu circa 40 de centi”.