Membrii gruparii teroriste Al-Qaida s-au regrupat la granita dintre Pakistan si Afganistan si planuiesc noi atacuri asupra Statelor Unite si a altor state, se precizeaza intr-un raport al serviciilor secrete americane, citat de BBC News.

Documentul mai arata ca reteaua condusa de Osama bin Laden si-a intensificat, in ultima perioada, eforturile de a-si infiltra oamenii pe teritoriul SUA si de a finanta celulele teroriste dn aceasta tara.

"Credem ca gruparea a reconstituit elemente esentiale ale capacitatii sale de atac pe teritoriul american: o baza in zonele tribale pakistaneze, agenti operativi si echipa de conducere", se precizeaza in document.

"Desi dupa 11 septembrie 2001 am descoperit doar putine persoane care ar fi avut legaturi cu liderii Al Qaeda, credem ca gruparea isi va intensifica eforturile de a trimite agenti pe teritoriul national", se arata in analiza serviciilor de securitate americane.

Raportul, publicat pe fondul controverselor tot mai aprinse dintre presedintele George Bush si partidul democrat care detine majoritatea in Congres, avertizeaza ca reteaua terorista incearca in continuare sa obtina si sa utilizeze materiale chimice, radiologice sau nucleare si nu va avea nicio ezitare in ceea ce priveste utilizarea lor.

De asemenea, analistii estimeaza ca gruparea intentioneaza sa isi intareasca prezenta in Irak in conditiile in care adeptii de aici se arata dispusi sa participe la organizarea unui atac terorist pe teritoriul american.

In acelasi timp, insa, expertii americani sunt de parere ca amenintarea interna reprezentata de musulmani este la fel de grava in Europa ca in Statele Unite.