In ciuda masurilor de securitate fara precedent, ultima carte din seria Harry Potter a ajuns pe internet cu trei zile inaintea lansarii oficiale.

Neil Blair, unul dintre avocatii scriitoarei JK Rowling, a confirmat, miercuri, ca pagini din manuscrisul original al cartii au fost publicate pe internet, desi s-au luat toate masurile necesare pentru a fi evitata orice scurgere de informatii, noteaza cotidianul The Times.

In ultimele doua zile, fotografii cu diferite pasaje din carte au putut fi descarcate de pe mai multe site-uri, insa doar o parte dintre ele erau originale. Potrivit lui Blair, pe internet au existat si multe falsuri, menite sa induca in eroare publicul nerabdator sa citeasca ultimele aventuri ale micului magician.

Internautii au putut citi cuprinsul cartii, unde erau notate cele 36 de capitole ale volumului, si un epilog, de sapte pagini, al autoarei. De asemenea, mai multe pasaje relevante au dezvaluit fanilor Harry Potter ca mai multe personaje vor muri, informatie confirmata deja de scriitoarea JK Rowling.

Este pentru prima data cand fragmente din best-sellerul lui Joanne K. Rowling ajung pe internet, inainte ca acesta carte sa fie lansata oficial.

Volumul “Harry Potter si Sfintii Mortali" urmeaza sa fie pusa in vanzare abia vineri, la miezul noptii, dupa ce intreg procesul de tiparire si multiplicare a fost atent supravegheat. Cartea a fost tiparita in secret, undeva in Germania, iar angajatii tipografiei au fost monitorizati pentru a nu citi vreun rand.

De asemenea, Editura Bloomsbury, care s-a ocupat de publicarea seriei "Harry Potter" in Marea Britanie, a inchiriat mai multe depozite pentru a stoca exemplarele cartii inainte ca acestea sa fie distribuite in librarii. Mai multe zeci de echipe de securitate asigura paza acestor cladiri ajutate de caini antrenati special.

Marca "Harry Potter", comercializata prin jucarii, suveniruri si diverse obiecte decorate cu chipul indragitului vrajitor, valoreaza in prezent peste 4 miliarde de dolari. Printre altele, concerne internationale din industria de jucarii, precum Lego si Mattel, au platit sume exorbitante pentru licenta "Harry Potter".