De 16 ani, un roman se lupta pentru o parte din terenul pe care se afla resedinta prezidentiala. Acum, el cauta la Curtea Europeana dreptatea refuzata in tara. Este vorba de opt romani, deposedati abuziv in 1960 de proprietatile pe care le aveau pe malul Lacului Floreasca.

Acestia au revendicat de-a lungul ultimilor 16 ani curtea in care se afla resedinta prezidentiala Vila Lac 3. Dupa ce au pierdut ani intregi prin tribunale, sapte dintre ei s-au lasat pagubasi subit, in 2004, si si-au vandut drepturile litigioase unor „baieti destepti”, cu trecere la RAAPPS, care au intors imediat situatia in favoarea lor.

Unii au obtinut terenuri chiar in curtea Vilei Lac 3, altii au primit, „in echivalent”, terenuri mult mai mari in nordul Capitalei, pe o reteta deja patentata, de care a beneficiat si celebrul Costica Constanda.

Un singur proprietar original a ramas pe baricade, refuzand cu incapatanare sa cedeze ofertelor venite periodic de la intermediari. Dupa ce a epuizat toate caile de a-si obtine proprietatea in instantele din tara, omul asteapta azi dreptatea de la CEDO. Daca va castiga, statul roman ar putea sa-i plateasca cel putin doua milioane de euro, valoarea la care este evaluat terenul.

Cazul lui dezvaluie insa mecanismele perfectate in ani prin care o mana de oameni cu influenta au reusit sa puna mana pe cele mai valoroase terenuri ale Capitalei, prin deposedarea unor proprietari in varsta, fara pile sau perspective de a supravietui proceselor.

Pradarea parcurilor Jianu si Bordei

In 1940, Parcul Jianu facea parte din patrimoniul Bancii Marmorosch Blank&Co., la fel ca si Parcul Bordei, cele doua terenuri fiind despartite de strada Turgheniev si dispuse pe malul sudic al Lacului Floreasca.

Parcul Bordei a fost cumparat de primarie, pentru utilitate publica, in timp ce Parcul Jianu a fost parcelat si vandut cetatenilor care au avut bani ca sa-si faca o casa in zona. Intins pe mai bine de un hectar, Parcul Jianu a fost despartit in doua de actuala strada Dante Alighieri.

In partea de nord a strazii, pe 4.000 mp, avem azi proprietatea de protocol ce adaposteste Vilele Lac 3 si Lac 2, iar la sud e Cartierul Primaverii.

Pentru cele doua celebre intinderi imobiliare, statul comunist a deposedat, in 1960, 24 de cetateni, fara sa-i despagubeasca.

Decretul 166, prin care oamenii si-au pierdut averile, nu a fost insa publicat niciodata, astfel ca azi, teoretic, terenul ar fi tot in posesia oamenilor, daca autoritatile democrate nu s-ar fi ingrijit sa nu se intample asta.

Proprietarii nu supravietuiesc proceselor

Opt familii imparteau terenul situat la nord de strada Dante, pe malul Lacului Floreasca. Printre ele, Margareta si Dumitru Constantinescu, care au cumparat 690,80 mp, doua loturi pentru case, pe strada Dostoievschi, in 1948. Familia Constantinescu a incercat, dupa 1990, sa-si recapete terenul.

Asa a inceput seria proceselor conform Codului Civil, care ocrotea dreptul de proprietate si prevedea despagubiri celor deposedati abuziv (articolele 480-481), procese carora familia Constantinescu nu le-a supravietuit. In 2002, Dumitru Constantinescu a murit, lasandu-i nepotului sau, Dumitru Bengulescu, dreptul de a lupta mai departe pentru teren.

Integral in EvZ