Rafinaria RAFO Onesti, patronata de oligarhi rusi, a fost alimentata cu megawati procurati foarte ieftin de la stat. Cei care au platit pentru energie sunt aghiotantii lui Mihail Cernoi, un mogul rus cu cetatenie israeliana, acuzat constant de fraude financiare si de legaturi mafiote.

Intr-o nota SRI, publicata de EVZ, Cernoi este etichetat: „Personaj important al crimei organizate ruso-israeliene”. Curentul electric pentru rafinarie a fost intermediat, in 2006, de firma bucuresteana Green Energy (GE). „Baietii destepti” care controleaza SRL-ul au legaturi cu PLD si Theodor Stolojan.

Principalul actionar (40%) al GE este Gabriel Stefan, fiul lui Gheorghe Stefan (poreclit „Pinalti”), primarul liberalo-stolojenist al orasului Piatra-Neamt.

EVZ a dezvaluit ieri ca Pinalti junior este asociat in afacere cu fiul unui fost inalt ofiter de informatii, cu beizadeaua unui deputat PNL care cocheteaza cu PLD, precum si cu un asociat traditional al lui Silviu Prigoana.

In timp ce personajele conectate la Theodor Stolojan castigau bani din afaceri clientelare cu RAFO, actualul lider al PLD facea lobby, din postura de consilier prezidential, pentru reglementarea datoriilor istorice ale rafinariei. Motivatia lui: inchiderea RAFO ar fi o pierdere pentru economia nationala.

Partenerii „stolojenistilor”

Anul trecut, Razvan Orasanu, fostul presedinte al AVAS, dezvaluia imbarligata suveica off-shore din spatele RAFO: „Compania Calder A International BV (care controleaza RAFO - n.r.) este detinuta 100% de firma Viena Capital Partners, care la randu-i este controlata de compania Viena Capital Partners Austria, detinuta de o fundatie cu sediul in Austria numita Colegia Privatstiftung.

17,8% din Viena Capital Partners este detinut de alte doua fundatii (...) care, conform legii austriece, nu au obligatii de raportare financiara”.

Orasanu fusese pus la curent de catre firma americana de „intelligence” Dun & Broadstreet (informatii economice si financiare) cu care AVAS a incheiat un contract de verificare a bonitatii companiilor. Toate aceste entitati ii sunt atribuite lui Iakov Goldovsky, un afacerist rus implicat in mari scandaluri de coruptie, asociat al controversatului oligarh Mihail Cernoi.

Integral in EvZ

de Mihai Munteanu, Calin Cosmaciuc