Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri seara, ca a promulgat Legea pensiilor, intr-o declaratie de presa in care a atacat dur Guvernul pentru felul iresponsabil si pentru „lasitatea” cu care a gestionat aceasta problema. Legea pensiilor nu a fost singura cu care Traian Basescu a tinut in sah guvernul lui Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele nu a promulgat nici pana acum legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare. In felul acesta, razboiul dintre cele doua palate intra in vara cu munitie proaspata.

Ieri seara, seful statului a incercat, prin declaratiile extrem de taioase la adresa Executivului, sa mascheze faptul ca el insusi avertizase ca nu va promulga noua Lege a pensiilor daca Guvernul nu-i trimite detalii despre sursele de finantare a majorarii.

Traian Basescu a sustinut ca a promulgat legea din doua motive: de la 1 septembrie trebuie sa intre in vigoare o etapa de marire a pensiilor care are acoperire bugetara si faptul ca toate partidele au votat legea, „ceea ce inseamna ca asupra implicatiilor ei exista un consens”.

Presedintele nu a explicat insa de ce nu a promulgat legea pana acum, intrucat cele doua motive pe care le-a invocat erau stiute de la inceput.

Basescu a pre?ferat sa isi concentreze declaratia pe cri?ticile la adresa Guvernului: „Desi m-am adresat primului ministru, scrisoarea de raspuns a fost semnata de doi ministri incompetenti - Varujan Vosganian si Paul Pacuraru -, iar primul ministru nu si-a asumat, prin semnatura, raspunsul“.

„In locul unei analize economice, asa cum am solicitat, am primit un raspuns incarcat de deziderate, declaratii politice, fara nici o fundamentare, asa cum o cere Constitutia”, a spus Basescu.

Pentru ca Guvernul s-a dovedit incapabil, Basescu a prezentat o analiza economica facuta la Cotroceni, care arata ca, pana in 2013, deficitul cumulat al bugetului asigurarilor sociale va ajunge la 30 de miliarde de euro.

Suma este egala cu aceea pe care o va primi Romania, de la UE, pentru programe de dezvoltare. Presedintele a venit si cu solutii pentru acoperirea acestui deficit: reducerea cheltuielilor publice, in special a celor din administratia publica.

Integral in Gandul

de Liliana Ruse, Doroteea Voicu