Despre preferintele literare ale presedintelui Rusiei se stiu la fel de putine lucruri ca despre alte laturi private ale vietii fostului spion, scrie Moskovski Komsomolet. Publicatia rusa face o trecere in revista a hobby-urilor lui Vladimir Putin, insistand pe faptul ca unul dintre puternicii lumii nu e deloc un fan al internetului.

Presa

Vladimir Putin citeste cu mare atentie ziarele. In orice caz, acea revista a presei pregatita de biroul lui de presa, sustine publicatia. O compilatie care cuprinde atat publicatii autohtone, cat si traduceri ale articolele presei straine. Prin 2005, presedintele a recunoscut singur ca, uneori, este “deranjat” de criticile jurnalistilor, ba chiar “se supara”.

In acelasi timp, locatarul de la Kremlin este macinat de gandul cine este in spatele acestor atacuri la adresa lui.

“Totul depinde de natura criticii si de forma. Destul de des, eu cred ca veti fi de acord cu mine, aceasta critica are un caracater comandat”, spunea plin de convingere presedintele, adaugand ca stie cine ordona astfel de articole.

E adevarat ca, uneori, presedintele este gata sa se supere pe sine insusi, “pentru ca reprosurile formulate pot fi obiective, ba chiar destul de corect expuse si indica greselile”.

Internet

Inca din perioada primului mandat, conducatorului statului rus a inceput sa patrunda in tainele formei virtuale de comunicare cu propriul sau popor. Pentru prima data, Putin a “iesit public pe internet” la 6 martie 2006.

Tot atunci, el a recunoscut ca vede in Paienjenisul mondial o forma de comunicare de perspectiva, dar ca se foloseste de ea rar, “in primul rand pentru ca mi-e lene, iar in al doilea rand, pentru ca acum dispun de multe alte posibilitati”.

Se foloseste liderul rus inclusiv de “extrasele din publicatiile electronice” pregatite de consilieri. In acelasi timp, Putin nu numai ca nu se grabeste sa cucereasca spatiul virtual, dar se straduieste sa-i tina si pe altii departe de “atractia internetului”.

Din punctul de vedere al sefului tarii, “internetul este ceva util, daca iti poate furniza informatiile necesare pentru dezvoltarea omului. Dar daca este un fel de bisericuta, un loc de barfa, nu vad rostul”.

De aceea, cum insusi a recunoscut, sotia a pus calculatorul sub parola, cunoscuta doar de ea si fara de care computerul nu poate fi pornit. Pentru ca fiicele, care stau prea mult pe Internet, sa respecte un anumit program.

Carti de istorie

In 2006, presedintele i-a uluit pe rusi printr-un nou puseu de sinceritate pe tema nivelului lui de cultura: s-a dovedit ca seful statului nu numai ca, din lipsa de timp, nu citeste, preferand sa le asculte citite in format digital. De exemplu, in drum spre birou, el asculta in masina “Cursul de istorie rusa”, semnat de Vasili Klicevski.

Lucrari de filosofie

Daca la istorie sau literatura nu e un as, Putin a dovedit ca filosofie stie. Daca in perioada sovietica puteai face puscarie pentru pastrarea lucrarilor filosofului Ivan Ilici, acum acesta a devenit unul din cei mai citati autori printre politicieni.

Moda a lansat-o chiar Putin: el a fost primul care a inclus fraze ale marelui filosof in mesajele sale catre parlament, incepand din 2005. Ulterior, presedintele l-a citat pe filosof si la intalnirile cu diferiti reprezentanti ai intelectualitatii.