Tacerea Ucrainei a declansat o serie de speculatii in Romania. Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti ii acuza pe unii oameni politici romani ca folosesc accidentul de la Lvov pentru a provoca sentimente antiucrainene.

Autoritatile de la Kiev au refuzat, la fel ca in cazul Cernobalului din 1986, sa faca publice informatiile privitoare la "catastrofa ecologica" din regiunea Lvov, aflata la circa 300 de km de granita romana.

Diplomatii romani acreditati la Kiev nu au reusit sa afle despre accident inainte ca acesta sa apara in mass-media, iar Ministerul Roman de Externe nu poate deocamdata explica sincopele acestora. Pe de alta parte, sefului diplomatiei de la Bucuresti i s-a reprosat ca nu a fost mai energic in a cere explicatii partii ucrainene.

Consulul Romaniei la Cernauti, Romeo Sandulescu, a incercat sa dea o explicatie lipsei de comunicare la nivel diplomatic intre cele doua tari: "Cred ca au fost ocupati cu rezolvarea problemei si nu a mai avut nimeni timp sa anunte ambasada".

In opinia lui, "vina" pentru ignorarea cu care ne-au tratat ucrainenii ar apartine si autoritatilor romane: "Daca noi am proceda cum trebuie, am putea avea si pretentii. In cazul poluarii Tisei in urma accidentului de la Baia Mare, noi i-am anuntat? Ce era sa facem, sa punem pancarte?

E o zona cu foarte multa sensibilitate". Mai mult, consulul a facut un apel la intelegere: "Haideti sa-i lasam sa-si rezolve problemele", argumentul adus fiind ca "la toamna urmeaza sa vina presedintele Iuscenko la Bucuresti".

Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, fost diplomat de cariera si multa vreme sef al negociatorilor romani in relatia cu Ucraina, socoteste ca pozitia Kievului de ignorare a Bucurestiului ar argumenta faptul ca intre cele doua tari ar exista "inca un razboi rece".

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Iuri Malko, a declarat ieri ca "o catastrofa cu un caracter local este folosita aici, de oameni politici importanti, pentru a provoca populatiei sentimente antiucrainene". Insa, intr-o intalnire cu ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, Malko, si-a exprimat speranta ca accidentul nu va perturba bunele relatii diplomatice dintre cele doua tari.

Diplomatul ucrainean a explicat secretomania guvernului pe care-l reprezinta doar prin asa-numitul "caracter local al incidentului". De altfel, acelasi raspuns a fost furnizat, dupa multiple insistente si la 48 de ore de la accident, Ministerului roman al Mediului de catre Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apelor.

Integral in Romania Libera

de Eliza Roibu