Investitorii din doua fonduri de investitii, gestionate de Bear Stearns, au mai ramas cu aproape nimic, conform unei scrisori trimise de conducerea companiei catre investitori.

High-Grade Structured Credit Strategies Fund si Enhanced Leverage Fund sunt doua fonduri de tip hedge, cu investitii masive in piata de ipoteci.

Problemele recente din piata imobiliara si in special din piata sub-prime (piata ipotecara din care fac parte cei care nu au un scoring suficient de bun pentru a se califica la un credit acordat de banci) au cauzat scaderi masive ale instrumentelor specifice din portofoliile fondurilor.

Conform acelei scrisori, rezultatele preliminare arata ca nu prea a mai ramas nimic pentru investitorii din Enhanced Leverage Fund, si foarte putin pentru cei din High-Grade Fund. Reuters citeaza o sursa si anunta ca High-Grade Structured Credit Strategies Fund a scazut recent 91% (la “9 cents to the dollar”).

Ca urmare, riscul ca aceste probleme sa fie prezente si la alte fonduri a determinat reducerea pozitiilor in companiile de brokeraj. In sesiunea din 18 iulie Bear Stearns a scazut 0,9% la 138,65 dolari, Merrill Lynch 4,06% la 82,70 dolari, Lehman Brothers 3,08% la 70,81 dolari, in timp ce Morgan Stanley a scazut 3,91% la 70,00 dolari (cotatii intra-day).

Scaderea a fost accentuata si de cele afirmate de Ben Bernanke, guvernatorul Fed, in fata Camerei Reprezentantilor cu ocazia audierii bianuale. Domnia sa a declarat ca inflatia ramane un pericol principal si ca sectorul de ipoteci sub-prime s-a “erodat semnificativ”.