Ingrijorata de lipsa de apa si de seceta care afecteaza o tot mai mare parte a Europei, Comisia Europeana lanseaza o dezbatere publica pe tema economisirii resurselor de apa.

Intr-un document aprobat, miercuri, numit carta verde, se arata, ca in urmatoarele luni, Comisia se va consulta cu statele membre si cu Parlamentul European pentru a stabili o strategie pe termen lung de combatere a secetei, informeaza site-ul Comisiei Europene.

Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a atras atentia ca este absolut necesar ca statele din Uniunea Europeana sa aiba o strategie comuna pentru a fi sigure ca in viitor vor avea apa suficienta atat pentru consumul populatiei cat si pentru activitatile comerciale. Este de asteptat ca seceta sa se accentueze din cauza schimbarilor climatice, a adaugat acesta.

Puneti pret pe apa!

Conform datelor Comisiei, seceta va afecta, in urmatorii ani, nu numai sudul Europei ci si centrul si estul continentului.

De aceea, expertii europeni care au alcatuit carta verde atrag atentia ca apa trebuie drastic economisita, atat de catre consumatorii casnici cat si de cei industriali. In caz contrar, seceta va pune in pericol intreg continentul.

In plus, se recomanda ca inainte de inceperea oricarei activitati economice sa se evaluaeze corect resursele de apa din zona.

Autoritatile europene au atras atentia ca 20% din apa folosita in prezent in Europa este risipita, iar date recente ale Comisiei arata ca, in curand, procentul ar putea fi de 40%. De aceea se impune o rationalizare a consumului, adauga expertii.

Specialistii Comisiei Europene spun ca, in ultimii 30 de ani, seceta este tot mai mare in statele UE. In ultima perioada, canicula si seceta au costat bugetul comunitar peste 100 de miliarde de euro. Numai in 2003, peste 100 de milioane de persoane au avut de suferit in urma temperaturilor deosebit de ridicate si a lipsei apei.

Seceta a afectat o treime din teritoriul UE, iar pagubele produse au fost de aproape 9 miliarde de euro.