Camilla Baresani este un nume in ascensiune in literatura italiana contemporana. Cu Plagiatul, Camilla Baresani ofera un roman de debut stralucitor, de o maliotizitate rafinata si un glamour pervers. Romanul a aparut recent la editura Nemira care, potrivit editurii, are in curs de pregatire de acelasi autor volumul Imperfectiunile iubirii (L’imperfezione dell’amore).

Clara e o tanara atragatoare, cu un sot respectabil si o pozitie sociala sigura. O viata de invidiat, daca n-ar fi insotita de un talent particular: Clara are un spirit de observatie iesit din comun, identificand implacabil aspectele caduce, subrede si ticaloase al vietii de zi cu zi.

Acesta este motivul pentru care se hotaraste sa scrie un roman, Architettare, povestea maririi si decaderii unui industrias patetic si fanfaron, sentimental dar berbant, din Italia anilor ’70-’90.

Dupa un timp, Clara descopera ca romanul sau a fost publicat de altcineva - nu are dubii: intriga, personajele, stilul sunt aceleasi, plagiatorul schimband din carte doar atat cat sa descurajeze orice actiune in instanta. Dar o femeie ca ea - o vulpe, iar o vulpe nu e altceva decat un lup care face daruri - se va razbuna, dar nu asa cum ar face oricare alta.

Ea e o femeie seducatoare, iar plagiatorul, Marco Minghetti, e un barbat trecut de prima tinerete, cu obrajii cazuti, cu gura „nefericita din cauza concubinajului cu niste dinti diformi“, cu picioare urate si cu mania de a fuma tigari puturoase.

Cum ar putea rezista un asemenea personaj avansurilor pe care i le face Carla, deghizata intr-o admiratoare frumoasa, rafinata si fara prejudecati?

Cartea Camillei Baresani "este asemenea unui labirint de oglinzi in care ne recunoastem, chiar daca deformati, oriunde ne-am intoarce privirea - in protagonisti dar si in figuranti, in victime dar si in calai, in cel care conduce dansul dar si in cel care crede ca-l conduce, in amanuntele peste care se trece usor cu vederea dar si in adevarurile fundamentale.” (Corriere della Sera Magazine )

Camilla Baresani (n. 1961, Brescia) a debutat cu romanul Plagiatul in anul 2000. Au urmat Sbadamente ho fatto l’amore (2002) Imperfectiunile iubirii (L’imperfezione dell’amore, 2005, in pregatire la Editura Nemira) si TIC. Tipi italiani contemporanei (un volum de 11 povestiri, adnotate de sociologul Renato Mannheimer). Scrie pentru Il Sole 24 Ore, Corriere della Sera Magazine si Vanity Fair.