Companiile implicate in constructia gazoductului Nabucco au inceput negocierile cu grupul energetic german RWE, care doreste sa participe la realizarea proiectului, au declarat surse bulgare pentru cotidianul Dnevnik.

Cele cinci companii implicate in proiect sunt Bulgargaz (Bulgaria), OMV(Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia) si Transgaz (Romania).

Consortiul format din cele cinci firme mentionate au cautat un al saselea partener care sa intre in proiect, compania aleasa fiind RWE Germania.

Reprezentantii Bulgargaz au confirmat startul negocierilor cu RWE, care ar urma sa participe la proiect cu o cota egala celorlate companii.

Prima optiune a fost insa Gaz de France, care nu a fost sustinuta de partea turca, respectiv compania Botas.

Conducta in lungime de 3300 de kilometri lungime va costa 4.5 miliarde de euro si urmeaza sa transporte gaze naturale din zona Caspica si Iran pana in Austria.

Prima parte a proiectului in lungime de 2000 de kilometri din Ankara-Turcia pana in Baumgarten-Austria va transporta aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze anual, incepand din 2012.

Uniunea Europeana considera proiectul Nabucco ca fiind esential pentru asigurarea independetei energetice, fiind totodata si o alternativa la importurile din Rusia.