Canicula inregistrata in Ucraina ar putea avea urmari nebanuite. Din cauza caldurii din perimetrul unde s-a rasturnat trenul cu fosfor, substanta toxica s-ar putea auto-aprinde, anunta televiziunea ucraineana Canal 5.

Potrivit autoritatilor citate de presa ucraineana, o cantitate mare de fosfor se afla inca la locul accidentului de luni, cand un tren s-a rasturnat in apropiere de orasul Lvov, la 300 de km distanta de granita cu Romania.

Cu toate acestea, este dificil de spus care vor fi urmarile accidentului in contextul in care, nici la aceasta ora nu se cunosc date despre cazul de la Lvov, spune Dumitru Oancea, decanul Facultatii de Chimie din Cadrul Universitatii Bucuresti.

„In mod normal, fosforul alb, cand intra in contact cu oxigenul, arde. De aceea pamantul din zona accidentului fumega. Reactia de ardere este foarte rapida si este mai putin probabil sa ne asteptam la o surpriza cum ar fi o explozie”, spune specialistul. „Deci, pericolul de explozie nu este inca probabil” a conchis decanul .

Pe de alta parte, profesorul Marilena Cimpoesu spune ca temperatura ridicata de la nivelul solului este un factor de risc important, daca la locul accidentului au mai ramas urme de fosfor alb.

„Celelate recipiente de fosfor alb ramase neatinse de expozie trebuie inchise bine. Fosforul alb este foarte toxic, iar in contact cu aerul arde. Temperatura solului de 50-60 de grade celsius reprezinta, de asemenea, un risc.”