Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a cerut Rusiei sa onoreze solicitarea Marii Britanii de a-l preda pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi, banuit de asasinarea lui Alexander Litvinenko, informeaza Reuters, citand Sky News.

Tot joi, Rusia a decis expulzarea a patru diplomati britanici ca raspuns la un gest similar facut de Londra la inceputul saptamanii. De asemenea, Kremlinul a hotarat sa intrerupa orice colaborare cu Marea Britanie in razboiul impotriva terorismului.

“O crima teribila a fost comisa pe pamant britanic, iar acest stat trebuie sa gaseasca faptasii si sa-i aduca in fata justitiei”, a declarat Rice intr-un intetrviu acordat Sky News la Lisabona.

“Rusia ar trebui sa onoreze cerera de extradare formulata de Marea Britanie si ar trebui sa dea dovada de cooperare totala”, a mai spus Rice.

Autoritatile de la Moscova au declarat ca legea nu le permite sa extradeze cetateni rusi, dar au precizat ca Andrei Lugovoi ar putea fi judecat acasa.

Aleksandr Litvinenko a murit la Londra in luna noiembrie a anului trecut dupa ce a fost otravit cu o doza de poloniu-210 radioactiv, cantitate de 200 de ori mai mare decat cea letala. Critic al Kremlinului, fostul agent KGB a semnat, inainte de a muri, o declaratie in care il acuza pe Vladimir Putin pentru otravirea sa. Aceasta acuzatie a fost catalogata de Moscova drept ridicola.

In cursul acestei saptamani, Marea Britanie a expulzat patru diplomati rusi, intr-un gest fara precedent, din cauza refuzului Moscovei de a-l extrada pe Lugovoi, principalul suspect al Londrei in cazul asasinarii fostului disident rus Aexander Ltvinenko.

Raspunsul Moscovei a fost eexpulzarea a patru diplomati britanici, decizia fiind luata in cursul zilei de joi.

Tot joi, Kremlinul a decis sa intrerupa orice colaborare cu autoritatile de la Londra in problemele ce tin de lupta impotriva terorismului.

„Spre regretul nostru, masurile luate de Londra fac imposibile colaborarile noastre viitoare in lupta impotriva terorismului”, a declarat Mihail Kaminin, purtator de cuvant in cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

In ciuda crizei diplomatice care pare sa se acutizeze de o maniera similara celei din perioada Razboiului Rece, Condoleezza Rice considera ca Rusia este departe de ceea ce a insemnat Uniunea Sovietica, izolarea acestei tari neaducand nici un beneficiu.

“Rusia este un factor important in zona Orientului Mijlociu si trebuie sa urmarim aceste zone de cooperare”, a mai declarat Rice.