In perioada calda, semintele de iarba sint distruse fie de soare, fie de apa. „Vara, cind temperaturile se apropie si chiar depasesc 30 de grade Celsius, nu se mai pot insaminta semintele de gazon. In momentul cind saminta germineaza, citeva ore fara apa inseamna uscarea ei.

La fel, udarea in exces duce la aparitia ciupercilor si a mucegaiului, elemente care la fel distrug saminta”, ne-a spus Alin Sevastru, directorul executiv al firmei Codalb.

Singura modalitate prin care proprietarul se mai poate bucura de atingerea gazonului in propria curte in aceasta perioada este apelarea la solutia gazonului gata crescut, rulouri.

Terenul destinat infiintarii unei peluze cu gazon va trebui sa aiba in componenta pamint cu cantitate mare de humus. Denumirea populara a acestui tip de sol, indicat pentru gazon, este pamintul negru.

Prima operatiune pentru plantarea gazonului rulouri este saparea terenului. Dupa sapare, solul va fi maruntit, fie cu grebla, fie cu mijloace mecanice, cum ar fi freza speciala de maruntit pamintul.

„Dupa ce pamintul a fost maruntit, solul este nivelat, dupa care se tavalugeste cu un tavalug special care nu cintareste mai mult de 200 de kilograme”, ne-a spus Laurentiu Petrescu, director executiv la firma Garden Services.

Peste solul respectiv, sapat, maruntit, nivelat si tavalugit se arunca cu lopata un strat subtire de nisip. Dupa asta se monteaza rulourile de gazon unele linga altele.

Pretul acestor rulouri de iarba si pamint costa intre 5,5 si 8 euro metrul patrat. Tariful include toate operatiunile, inclusiv pregatirea terenului si manopera de montaj, dar fara TVA.

“Pretul unei lucrari de gazonare cu rulouri de gazon poate ajunge, in functie de complexitatea lucrarii, adica daca exista teren fertil sau trebuie adus, de tipul gazonului din rulouri, de rectangularitatea suprafetei de gazonat, de inclinare si altele, si la 12 euro metrul patrat la care se adauga TVA”, ne-a spus Gabriel Hanganu, administratorul firmei BlueGrass Team SRL.

Dupa ce a fost montat gazonul gata cumparat, trebuie udat in exces timp de o saptamina. “Covorul de iarba se uda in asa masura incit atunci cind apesi cu piciorul sa se afunde in pamint cu totul”, a precizat Laurentiu Petrescu. Inca o saptamina trebuie udat normal fara a fi calcat.

Ca durata de viata, rulourile de gazon pot rezista si 100 de ani, cu conditia ca peluza sa fie intretinut. Intretinerea rulourilor se face ca in cazul gazonului sadit. “Gazonul va vietui atit timp cit i se acorda atentia cuvenita. Pentru incintarea pe care o ofera ochiului si confortul psihic oferit, peluza cere atentie din prima zi de existenta.

Atunci cind nu-i mai oferim nici macar putina atentie, se va intoarce cu fata de la noi si va lua un aspect neingrijit si posomorit”, a concluzionat Gabriel Hanganu. Pregatirea terenului pentru sadirea cu seminte este similara pregatirii terenului pentru rulori de iarba. Nu se va mai adauga strat de nisip.

Dupa ce solul a fost sapat, maruntit si tavalugit, se presara semintele de iarba si se incorporeaza in sol cu ajutorul greblei. “Ingroparea semintelor se face pentru ca acestea sa nu ajunga hrana pentru pasari sau sa fie dislocate de jeturile fine de udare”, a amintit Gabriel Hanganu.

Integral in Cotidianul