Analistii Unicredit sunt, insa, de parere ca, in sedinta de la sfarsitul acestei luni, dobanda-cheie va fi redusa cu 0,25 puncte procentuale, la 6,75%, iar acest nivel va fi mentinut pana in luna martie a anului viitor.

Citu: Va mentine nivelul de 7% pana la sfarsitul anului

Florin Citu, noul director de vanzari al ING Bank, cel care pana acum a anticipat fiecare miscare a bancii centrale, nu crede ca BNR va mai reduce nivelul dobanzii-cheie. "Nu cred ca BNR va modifica dobanda de politica monetara, ba mai mult, sunt de parere ca va mentine nivelul de 7% pana la sfarsitul anului.

O modificare ar putea surveni, totusi, doar daca leul se va aprecia semnificativ, dar nu cred ca se va intampla acest lucru", ne-a spus Citu. Directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, ne-a declarat ca "de la inceputul anului,

BNR a redus dobanda de politica monetara la fiecare sedinta a Consiliului de Administratie, insa nu cred ca va continua. 7% este un palier la care dobanda-cheie va ramane cel putin cateva luni".

“Banca centrala nu vrea sa dea semne de relaxare a politicii monetare”

Daca inainte de "nastrusnicia cu pensiile", fostul presedinte al CEC, Eugen Radulescu, anticipa ca BNR va scadea dobanda de politica monetara cu cate un sfert de punct procentual la fiecare sedinta a CA,

acum acesta crede ca banca centrala va deveni mai prudenta, va analiza atat impactul direct, cat si cel indirect al majorarii pensiilor asupra economiei, si nu va mai recurge la o reducere a dobanzii-cheie.

"Nu cred ca dobanda-cheie va scadea, mai ales ca BNR nu mai atrage bani din piata la o luna, la nivelul dobanzii de politica monetara, ci atrage la dobanzi mai mici, pe termene mai mici, pentru sterilizare", a spus Bogdan Baltazar.

Totodata, Baltazar e de parere ca BNR va mentine nivelul de 7% al dobanzii-cheie pentru ca daca ar scadea, ar da un semnal inflationist, mai ales in contextul actual al cheltuielilor bugetare.

"Banca centrala nu vrea sa dea semne de relaxare a politicii monetare. Nu cred ca va reduce rezervele minime obligatorii din aceleasi motive.

BNR va contracara efectul inflationist rezultat din politicile guvernamentale", a spus Baltazar.

Un articol de Adina Vlad

Integral in Curierul National