Criza fara precedent pe piata fortei de munca. Agentii economici din turism, cei din port si de pe santierele navale sunt nevoiti sa caute forta de munca in zona rurala si chiar in fostele tari sovietice si Asia.

Pentru ca romanii au plecat la cules de capsuni in Spania, angajatorii din tara nu mai au de unde sa recruteze forta de munca specializata. Situatia este mult mai grava pe litoral, unde in timpul verii se lucreaza cu motoarele turate la maximum.

Ospatarii, bucatarii, chelnerii si barmanii sunt principalele categorii de personal care trec granita in cautarea unui salariu european.

Cu o criza asemanatoare se confrunta insa chiar si santierele navale, ai caror angajati migreaza spre tarile din nordul Europei sau chiar spre Statele Unite ale Americii.

Ioan Negrea, directorul general al SC Neptun Olimp SA, este unul dintre administratorii de firma care s-au lovit de aceasta problema.

"Ne confruntam cu o adevarata criza a personalului calificat, care se agraveaza de la an la an. In acest sezon, am fost nevoiti sa importam forta de munca din strainatate, in special studenti din Republica Moldova", a declarat acesta.

Solutia nu este nici simpla, nici ieftina. In primul rand, tinerii de peste Prut nu au experienta necesara in domeniu, asa ca trebuie scoliti, repede si bine. In al doilea rand, acestora trebuie sa li se asigure cazare si masa, ceea ce ridica foarte mult costurile patronului.

In plus, dupa ce deprind tainele meseriei, acestia se intorc in tara de origine, fara ca angajatorul sa aiba certitudinea ca vor reveni anul viitor.

Integral in Romania libera