Disputa legata de legea pensiilor este exemplul perfect pentru modul in care o problema reala si dureroasa poate fi folosita emotional si ipocrit de cate politi?cieni. Argumentele taberei care se opune sunt mai degraba rationale si bazate pe cifre.

Pericolul asupra caruia se atrage atentia tine de deficitul bugetar. De aici si inapetenta multora pentru aceste argumente. Sa dea statul pensii, ca de aia e stat, zicea si Conu’ Leonida al lui Caragiale. Sa creasca pensiile, nu ma intereseaza cum si de unde, zice aproape seara de seara un Conu’ Leonida bagat in priza la televizor.

Daca spui ca pensiile au crescut moderat si realist in ultimii ani si ca era bine sa continuam acest trend decat sa fortam lucrurile, esti facut in josul articolului nesimtit caruia nu ii pasa de batrani.

Pensionarii reprezinta, intr-adevar, categoria cea mai defavorizata de tranzitie si este bine ca acum, cand

cresterea economica se mentine de cativa ani, sa o simta si ei. Daca Executivul se tinea de promisiunile din programul de guvernare, atunci pensionarii simteau o crestere fara pericolele presupuse de decizia luata acum.

Mi s-a reprosat ca ii jignesc pe pensionari in articolele in care am criticat guvernul pentru aceasta mutare. Cred ca modul in care ii tratam pe batrani este o rusine pentru societatea romaneasca, dar nu realismul ii jigneste.

Ii jigneste Cosmin Gusa, care propune scoaterea la pensie a parlamentarilor in varsta.

O idee neconstitutionala, imorala si evident dispretuitoare la adresa pensionarilor. Inteleg ca Gusa este OK cand il someaza pe Basescu sa promulge cresterea pensiilor si acelasi Gusa dovedeste respect pentru batrani atunci cand considera ca un pensionar nu poate fi reprezentant al poporului in parlament, daca este ales.

Parlamentarii nu sunt doar salariati care isi primesc rasplata muncii si trebuie trimisi acasa. Parlamentarii sunt trimisi acolo de voturile libere ale unor oameni. A pune o limita maxima de varsta pentru politicieni este o idee absurda. Poate ca ne enerveaza unii parlamentari actuali ca Ion Iliescu sau Adrian Paunescu, dar a le interzice sa mai fie acolo din cauza varstei e un abuz evident.

Oameni politici remarcabili au avut realizari la varste inaintate. Konrad Adenauer avea 73 de ani in 1949 cand a preluat Germania de Vest devastata de razboi si a condus-o inca 14 ani, reusind sa puna economia pe picioare. Charles de Gaulle a ajuns presedinte al Frantei cand avea 68 de ani, peste limita de 65 propusa de Gusa.

Scriu acest articol din tabara de vara organizata la Turda de "Centrul Ratiu pentru Democratie", unde s-au strans tineri din Romania, Bulgaria si din cateva tari arabe. Propunerea lui Gusa mi-a adus aminte de trivialitatile aruncate de FSN in 1990 remarcabilului om politic care a fost Ion Ratiu, caruia i se spunea ca il cauta moartea pe acasa si el se baga in politica.

Ratiu a lasat in urma o familie si niste fundatii care ii continua munca, nu stiu daca despre Gusa vom mai auzi ceva in cativa ani. Are acel gen de neliniste distructiva vizibila la oamenii care trec prin politica precum gasca prin apa.

Mai sunt multe jigniri reale la adresa pensionarilor de astazi. Reclamele la noile fonduri private de pensii contin acelasi cliseu. Prezinta ba?trani intr-o situatie delicata si ti se spune: fa-ti pensie privata daca nu vrei sa ajungi ca ei. Niste genii din agentiile de publicitate ne sperie cu mesajul: nu trebuie sa ajungeti ca ei.

Cred ca jignitor pentru pensionari este si faptul ca ministrul Voicu isi ia vila ieftina de la ANL pe banii nostri, cand majoritatea nepotilor de pensionari platesc chirii din ce in ce mai mari pentru apartamente banale.

Jignitoare pentru pen?sionari este si scrisoarea prin care guvernul raspunde presedintelui Basescu.

In loc sa explice concret schema de sustinere a cresterii pensiilor, guvernul spune ceva de genul: nu va mai faceti probleme, stim noi de unde! In raspunsul lor, ministrii baiguie ceva jenant despre Uniunea Europeana, ca sa dea impresia ca, daca e vorba despre UE, trebuie sa fie de bine, desi in realitate nu e nicio legatura cu aderarea.

Este jignitor faptul ca guvernul isi inchipuie ca toti pensionarii sunt un fel de Conu’ Leonida, care se ghideaza dupa principiul: dupa noi, potopul!