Joi, 19 iulie, pretul barilului de petrol a stabilit un nou record pentru acest an, depasind pragul de 76 dolari. Mai exact, a atins un maxim intra-day la 76,10 dolari. O evolutie surprinzatoare, daca este sa o analizam prin cererea cauzata de ritmul de crestere din Statele Unite.

Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale, a previzionat in discursul de miercuri tinut in fata Comitetului pe Probleme Financiare al Camerei Reprezentantilor a Statelor Unite o incetinire a cresterii economice, lucru confirmat si de analisti prin scaderea asteptarilor in privinta profitului obtinut de companii.

Cu tot acest cvasi-pesimism despre economia americana, pretul barilului creste intr-un mod ce pare sa nu tina cont de fundamentele economice.

Pragul de 75 de dolari pe baril a fost depasit miercuri, dupa ce Departamentul de Energie a raportat o scadere a stocurilor de petrol pentru saptamana trecuta cu 500 de milioane de barili. Pe langa acest argument al cresterii se mai adauga capacitatea rafinariilor de prelucrare ce se afla, in pofida unei cresteri saptamanale de 0,8%, sub normalul acestei perioade.

Tot miercuri a fost dat publicitatii un raport al Consiliului National de Petrol intitulat ‘Infruntand adevarurile dure despre petrol’,

prin care se preconizeaza scaderea rezervelor de petrol pe fondul cererii care poate creste cu pana la 50-60% in 2030, conform Marketwatch.

Joi, pretul barilului de petrol si-a continuat cresterea inceputa miercuri, spargand si nivelul de 76 dolari. Desi analiza tehnica indica o situatie de supracumparare a petrolului, intr-o piata sensibila la evenimentele externe existenta unor conflicte geopolitice ar putea trimite barilul de petrol aproape de 100 de dolari.

Pentru companiile de petrol evolutia a fost mixta. Exxon Mobil a atins un nou pret record pentru o actiune de-a sa, la 92,44 dolari (maximul intra-day), dar a inchis sedinta de tranzactionare la 92,29 dolari, adica +1.3%.

Evolutia de saptamana aceasta si pretul la care actiunile Exxon Mobil au inchis joi au marit capitalizarea bursiera a companiei cu 20 de miliarde fata de saptamana trecuta, ajungand la 520 de miliarde de dolari.

Insa, alte companii nu au avut parte de surprize frumoase precum cea descrisa mai sus: Valero Energy Corp si Royal Dutch Shell au fost downgradate, inchizand sesiunea in scadere cu 1,9% la 74,52 dolari pe actiune, respectiv 83,32 dolari, adica -0.5%.

Comenteaza pe Mersul trendurilor