Multi o asociaza cu civilizatie, mancaruri fine si romantism. Franta poate oferi, insa, turistilor mult mai mult decat muzee si croissante. Deschiderile la Oceanul Atlantic si la Marea Mediterana, fac din ea o destinatie pentru toate gusturile: atat pentru cei care prefera luxul, cat si pentru aceia care viseaza sa-si piarda urma intr-un satuc linistit, unde sa nu fie deranjati de nimeni. Specialistii in turism au reusit sa alcatuiasca un top al plajelor din Franta.

Dupa unii, cea mai frumoasa plaja pare sa fie Saint-Jean de Luz, din regiunea Aquitaine. Se afla la 20 de minute de Biarritz, aproape de Pirinei, la cateva minute de granita cu Spania. Este un satuc medieval, in inima Tarii Bascilor, a carui arhitectura in stil baroc te face sa te simti de parca te-ai fi intors in timp.

De aici ajungi usor la magazinele, restaurantele cu fructe de mare si cafenelele din oras. Singura problema pe care o ai este cu parcarea. Cu greu iti gasesti un loc unde sa lasi masina. Puteti sta la plaja, puteti opta pentru o croaziera sau pentru o excursie, cu trenul, la munte.

Cei care nu vor sa simta cum se traieste in aceasta zona isi pot inchiria un apartament. Pentru 3 camere, timp de 7 zile, platesc putin peste o mie de euro.

Villefranche sur Mer
Foto: rivieraexperience.com

Pe locul 2 - Villefranche sur Mer. Se afla la cateva minute de Nisa. Este o plaja nisipoasa, linistita, nu foarte aglomerata. Este preferata francezilor cu dare de mana. Statiunea are avantajul ca se afla aproape de oras. Cei care vor sa isi cheltuie banii prin magazine pot oricand sari in tren si, in 5 minute, sunt la Nisa.

Pe locul 3 - La Grande Motte. Se afla la mica distanta de Montpellier si este una dintre cele mai active statiuni din Franta. Cei care viseaza la aventuri acvatice trebuie sa stie ca La Grande Motte este locul idel unde poti practica sporturi nautice. Nu se plictisesc nici cei care vin aici cu copii.

La Grande Motte
Foto: Ot-lagrandemotte.fr

Pot opta pentru parcul de distractii acvatic, pot joaca golf sau tenis sau pot pleca intr-o excursie la Camargue, sa vada cai albi, pasari flamingo si tauri.

Pe locul 4 - Cap Ferret. Aceasta peninsula de langa Bordeaux iti da posibilitatea sa alegi locul unde vrei sa faci plaja: la vest este oceanul, iar la est, un golf.

Cap Ferret
Foto: France-for-visitors.com

Este locul perfect sa rupeti legatura cu lumea. Puteti face surfing, pescui sau inota. Au fost create conditii si pentru cei care vor sa vina cu cortul. Exista si campinguri cu piscine, restaurante si terenuri de tenis.

Pe locul 5 - satul Sete. Era preferatul artistilor care veneau aici pentru lumina excelenta si pentru casele de pescari. Este intesat de muzee si cladiri istorice. Daca ajungeti in zona este pacat sa nu vizitati Agde, Montpellier, Beziers si Nimes.

Daca va ganditi sa va petreceti concediul pe o plaja din Franta, aveti de unde alege, insa trebuie sa tineti cont ca cele din nordul tarii, de la Oceanul Atlantic, au apa rece si involburata, iar cele din sud, de la Marea Mediterana, cu apa cristalina si calda, sunt mici, aglomerate si foarte scumpe. Acesta este si motivul pentru care expertii in turism nu le-au inclus in acest top.

Surse: fitforeurope.com si gofrance.about.com