Declaratia recapitulativa 390 privind livrarile / achizitiile intracomunitare de bunuri si declaratia informativa 394 privind livrarile / prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national pot fi depuse de cei ce au aceasta obligatie pana pe 25 iulie.

In vederea indeplinirii acestei obligatii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus la dispozitia contribuabililor,

pe site-ul ANAF, doua aplicatii informatice de asistenta,

pentru completarea celor doua declaratii. Aceste aplicatii pot fi accesate si de la sediul Administratiilor Fiscale Publice Teritoriale.

Potrivit unui comunicat al ANAF, cele doua aplicatiile informatice de asistenta au suferit imbunatatiri si modificari fata de versiunile anterioare.

Astfel, versiunea 1.02 a programului pentru Declaratia informativa 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national permite introducerea, in coloana TVA, a valorii 0.

Aceasta modificare a fost adusa pentru a permite agentiilor de turism sau altor entitati care aplica o serie de regimuri speciale prevazute in Codul Fiscal, sa cuprinda in declaratie facturile emise/primite cu mentiunea “TVA inclus”.

In comunicatul ANAF se mai arata ca, in scopul evitarii erorilor de completare a declaratiei 390, contribuabilii sunt obligati ca, inaintea depunerii declaratiei sa verifice, utilizind programul de asistenta, fisierele create cu aplicatii proprii si sa listeze declaratia utilizand programul de asistenta.

La primirea declaratiei, organul fiscal va verifica daca declaratia a fost listata respectand aceste prevederi, prin verificarea codului de bare atasat de programul de asistenta la listare.