Consecintele le vor suferi romånii, care vor trebui sa se aprovizioneze cu legume si fructe de import, mult mai scumpe. Explozia preturilor se va produce in toamna, cånd produsele alimentare autohtone se vor scumpi cu 35-40%.

In cel mult doua saptamani, romanii pot sa-si ia adio de la rosiile, vinetele, ardeii si morcovii din productia autohtona, avertizeaza Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Sindicale din Agricultura - Agrostar. „Oferta romaneasca se va epuiza in curand.

Nici nu a fost prea bogata, avand in vedere ca variatiile mari de temperatura din primavara au afectat culturile de legume, dar si fructele. Dupa care a venit seceta, distrugand cam tot ce inseamna cereale”, ne-a declarat Stefan Nicolae. Singura leguma care a scapat neatinsa de seceta este cartoful.

In aceste conditii, populatia va cumpara produse de import, mult mai scumpe din cauza adaosurilor comerciantilor. Aceasta este prima transa de scumpiri, care include si painea. „In doua - trei saptamani, painea se va scumpi cu cel putin 10%”, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

Explozia preturilor se va produce cu adevarat in toamna, cand se anunta majorari semnificative la mai toate alimentele.

Cosul de pe masa romånului, cu 40% mai scump

„Din toamna, painea, faina si pastele fainoase se vor scumpi cu cel putin 40%”, avertizeaza Dragos Frumosu. El spune ca doar 30% din culturile agricole vor scapa de seceta. Pentru a asigura necesarul de faina pentru consumul intern, Romania va importa in jur de 3 milioane de tone de grau, estimeaza Stefan Nicolae.

In ultimele trei saptamani, pretul la grau a crescut cu 25%, ajungand la 5.500 - 5.800 de lei vechi pe kilogram. Per total, pana la sfarsitul anului, producatorii se asteapta la majorari cu pana la 40%.

„Pretul din acest an este cel mai mare pe care l-am platit noi pana acum, de cand suntem pe piata”, afirma si reprezentantii producatorilor din industria de panificatie.

Pana la inceperea recoltei urmatoare, pretul graului ar putea urca pana la 240 euro pe tona, adica aproximativ 7.500 de lei vechi pe kilogram. Nu numai produsele de panificatie se scumpesc din cauza secetei. „Mai putine cereale inseamna si furaje insuficiente pentru animale”, spune Stefan Nicolae.

Presedintele Agrostar se asteapta ca si carnea de porc si de pui sa se scumpeasca, din toamna. „Oamenii au ajuns sa-si vanda animalele pe nimic pentru ca nu mai au ce sa le dea de mancare”, afirma Nicolae.

Un articol de Simona Simionescu si Stefan Etves

Integral in Gardianul