Tinerii care nu beneficiaza de un minimum de consiliere in alegerea facultatii, asa cum remarca fostul ministru al educatiei, Mircea Miclea, prefera sa se inscrie la cel putin doua facultati, fie ele si opuse ca specializare, doar pentru a fi siguri ca vor fi studenti din toamna.

Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi a renuntat definitiv la organizarea unor testari scrise, preferand sistemul concursurilor de dosare, adica intrarea la facultate doar pe baza mediei de la Bacalaureat si a mediei celor patru ani de liceu.

Acelasi lucru s-a intamplat si la majoritatea specializarilor de la Facultatea de Litere si Limbi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti, unde concurenta din acest an l-a lasat pe decanul Liviu Papadima fara explicatii.

Concursul de dosare discrimineaza

Sistemul admiterii pe baza de dosar ii poate discrimina pe tinerii care au terminat scoala la un liceu cu profesori mai severi si care au note mai mici fata de altii care depun la inscriere diplome cu note peste 9-9,50.

Numai examenul de Bacalaureat din aceasta vara a demonstrat ca diferentele intre judete, ca sa nu facem referire si la cele intre localitati sau unitati de invatamant, sunt foarte mari si uneori nejustificate.

Promovabilitatea la BAC la Suceava a fost de 98,32%, in timp ce in Ilfov a fost de numai 17%. Cele mai multe note de 10.00, respectiv 13, au fost in Mehedinti, in timp ce in Capitala niciun absolvent de liceu nu a reusit sa ia nota maxima.

Mai mult decat atat, absolventii de liceu au prins moda inscrierii la cat mai multe facultati pentru a avea un loc asigurat. Astfel, cei cu medii mari intra la mai multe institutii de invatamant superior, in timp ce colegii lor cu note modeste stau la coada, asteptand ca primii sa se decida si sa-si retraga dosarele.

Elena a terminat Liceul „Dante Alighieri”, din Capitala, in urma cu un an, cu media de Bac 8,02. Fata are media anilor de liceu 8,54 si spera sa obtina un loc fara plata la Facultatea de Litere si Limbi straine - germana din cadrul Universitatii Bucuresti.

„Anul acesta au fost medii mai mari la Bacalaureat, de aceea, pentru a fi sigura, m-am inscris si la Limbi straine - orientale”, spune Elena.

Stampilele nu au ajuns in tara

In acelasi timp, reprezentantii Ministerului Educatiei nu au reusit sa obtina, de la Monetaria Statului, stampilele cu noua denumire a ministerului pentru toate judetele, astfel ca aceia care sunt admisi la o facultate risca sa nu-si poata pastra locul. Asta, deoarece, odata admisi, ei trebuie sa depuna la facultate diploma in original.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Iasi spun ca ieri au sosit in judet noua stampile de la Monetaria Statului. „Am primit stampile pentru scolile cu elevi care pleaca in strainatate. Pentru saptamana viitoare ne-au promis inca 23”, a declarat Camelia Gavrila, inspectorul general de la Iasi.

Integral in Evz