„Exista o tendinta de crestere a frecventei perioadelor de canicula pe timpul verii in toata lumea, nu numai la noi, din cauza fenomenului de incalzire globala. Dupa 1985 s-au inregistrat, in total, 22 de cazuri cu temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Din 2000 si pana acum s-au batut toate recordurile de temperatura.

Ne asteptam la astfel de fenomene frecvent, dar asta nu inseamna ca nu este posibil sa mai avem si veri reci. Doar ca vor fi predominante canicula si seceta”, explica Aristita Busuioc, seful Sectiei de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Clima ca in tarile sudice

Conform masuratorilor si scenariilor existente, la sfarsitul acestui secol vor disparea 10%-20% din speciile de plante si animale de pe glob. Alte specii se vor adapta.

Clima noastra se va apropia de cea din tarile din sudul Europei: din ce in ce mai calda si secetoasa vara si iarna. „E posibil ca, peste 150 de ani sa se desertifice sudul tarii. Vom avea veri din ce in ce mai lungi, ierni mai calde si cu din ce in ce mai putina zapada. Anotimpurile de trecere vor exista in continuare, dar vor fi scurte si cu alte caracteristici”, mai spune Busuioc.

Trebuie sa ne adaptam

Incalzirea globala nu este singura cauza pentru verile fierbinti. Ea se suprapune si unui fenomen de variabilitate locala. Poluarea din activitatile energetice, transportul rutier, taierea padurilor sunt elemente foarte importante.

Padurile care mai raman in urma defrisarilor nu reusesc sa absoarba dioxidul de carbon. Iar acest lucru are efect intarziat, fiindca dioxidul de carbon are o perioada de viata mai lunga decat toate celelalte gaze acumulate din poluare.

„Chiar daca am stopa acum orice activitate care are efect de eliminare de dioxid de carbon, gazele acumulate pana acum tot isi vor face efectul. Dar cu cat se iau mai rapid masuri la nivel de guvern, dar si la nivelul omului de rand, cu atat putem sa incetinim efectele incalzirii globale”, explica Aristita Busuioc.

Oricum, spune climatologul, va trebui sa ne adaptam, pentru ca tendinta de incalzire e un fapt. „Gunoiul trebuie reciclat si, mai ales, trebuie sa nu mai taiem padurile, ci dimpotriva, sa plantam cat mai multi copaci”.

Un articol de Andreea Ciuperca

Integral in Evz