Ieri noapte, au fost invitati la emisiunea “1 si 1″ a Realitatii TV, un politician PSD, dl Nicolicea, membru in Comisia pentru legile electorale, si un politician PD, dl Berceanu, fost membru in aceeasi comisie, pentru a se dezbate cine anume blocheaza votul uninominal. Ca si cum e loc de confuzie. Dl Nicolicea a zburdat toata emisiunea, si a spus tot felul de prostii pe ton savant.

Cum nimeni din studio nu l-a contrazis (dl Berceanu a avut cateva tentative timide, moderatorii nimic); o sa demontez eu falsurile prezentate de reprezentantul PSD.

Bun, am auzit inca odata textele alea despre cum PSD a sustinut VU “pe bune” dintotdeauna, si-l sustine din inima partidului si tot restul. Nu mai dau bilet de papagal ca deja produc inflatie.

Puteti citi aici ultimul pe care l-am dat, si-l puteti asculta aici pe seful de partid al dlui Nicolicea, presedintele PSD dl Mircea Geoana, pledand pentru VU “pe bune” - adica fara ponderare, si impotriva sistemului APD. Sau invers?

Dl Nicolicea a mai adagat doua cai de atac la adresa sistemului convenit deja inclusiv de reprezentantii PSD, cel pe care acum el si partidul sau il blocheaza. Primul atac; dl Nicolicea a descoperit ca sistemul APD n-are pedigri, caci e de inspiratie bulgareasca.

Ceea ce, se pare, este un punct negativ, mai ales ca bulgarii au renuntat intre timp la acesta, si au trecut la unul pe liste de partid, ca si la noi. Problema e ca dl Nicolicea n-are dreptate. Fostul sistem bulgar era unul paralel, se vota lista de partid pentru jumatate din locuri acordate proportional, si candidatul uninominal pentru cealalta jumatate.

Nu seamana cu sistemul APD (care are un singur vot, si nu are astfel de liste); in schimb seamana mai degraba, ...surpriza!, cu sistemul “de compromis” pe care PSD l-a propus pentru Camera Deputatilor.

A doua cale de atac ar fi ca sistemul APD contine mult-hulitele liste, purtatoare de hahalere. Aici impostura e aproape amuzanta. Lucrurile stau cam asa: sistemul APD zice ca jumatate din mandate se castiga direct, cealalta jumatate se completeaza, nu de pe liste, ci dintre cei care au pierdut competitia uninominala, in ordinea scorurilor lor.

Se vede imediat o problema: daca un partid nu poate propune decat un candidat per colegiu uninominal, atunci totalul candidatilor sai reprezinta doar jumatate din parlament. Ce se intampla atunci daca un partid obtine peste 50% din voturi, si trebuie, conform principiului proportionalitatii, sa obtina aceeasi proportie din mandate? Sa piarda mandate ar fi inacceptabil.

Sistemul APD a rezolvat-o permitand partidelor sa aiba doi candidati in fiecare colegiu; acoperind astfel tot parlamentul. In schimb sistemul care a fost negociat de PSD cu celelalte partide (pe baza celui APD) a renuntat, nu stiu de ce, la solutia asta, si a inlocuit al doilea candidat din colegiu cu liste nationale de partid, la care sa se recurga in aceste cazuri.

Ei bine, la astea s-a referit dl Nicolicea atat de insistent, cu “hahalere” cu tot, incat credeai ca din listele astea se vor alege mai toti candidatii. De altfel, dl Nicolicea chiar a pretins ca, daca un partid va avea 30% si va fi pe locul trei atunci toti candidatii sai vor fi de pe lista. Asta e o prostie.

In realitate la lista aceea se va recurge doar dupa ce se vor fi epuizat candidaturile uninominale; cu alte cuvinte, presupunand ca partidele vor avea candidati in toate colegiile, doar in cazul in care unul din ele va obtine peste 50% din voturile valabile. Si doar pentru a completa mandatele care nu pot fi completate altfel.

De exemplu, in ultimele patru cicluri electorale de la noi, pe un astfel de sistem ar fi intrat de pe listele astea ... 0 (zero) parlamentari. Nici un partid sau alianta n-a avut si nici macar n-a fost aproape sa treaca de 50% din voturi.

Acestea fiind spuse, mai trebuie adaugate doua lucruri, care arata la fel de clar ce teatru subtire joaca dl Nicolicea. Primul e ca aceste liste, asa cum sunt, nici macar nu erau in proiectul APD! Deci reprezentantul PSD acuza proiectul APD ca ar contine liste, liste care au fost introduse acolo la negocierea dintre partide, inclusiv PSD.

Au luat proiectul, au bagat listele in el, acum il resping pe motiv ca are liste.

Complet ridicol! Cel putin la fel de ridicol este si faptul ca in timp ce se plange de listele astea pe care pot intra patru, cinci candidati in mod cu totul exceptional, acelasi partid propune o solutie “de compormis” in care nu mai putin de jumatate din deputati (peste 143, una suta patru zeci si trei de parlamentari) intra pe liste!

Ca sa nu spunem ca, daca blocajul va ramane - si reprezentantul PSD parea foarte hotarat... convins, vreau sa spun, c-o sa ramana -, atunci nu jumatate ci intreg parlamentul va fi ales si pe mai departe pe liste; unde nu ma indoiesc ca hahalere precum dl Nicolicea o sa se ascunda in continuare, perorand viguros impotriva hahalerelor care se ascund pe liste.