In aceste conditii, se va apela la importuri, fapt ce va duce inevitabil la cresterea preturilor, a declarat, ieri, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu. Spre exemplu, conform unor calcule efectuate privind evolutiile din industria painii, din luna octombrie, pretul acesteia va creste cu 40%, sustine liderul sindical.

El este sceptic si in ceea ce priveste alocarea subventiilor de 400 de lei la hectar, deoarece "Uniunea Europeana s-ar putea sa nu accepte acest lucru".

Pe de alta parte, potrivit presedintelui Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta, Sorin Minea, scumpirea produselor alimentare autohtone este justificata de cresterea preturilor la materia prima.

"Scumpirea materiei prime utilizate in industria alimentara va afecta automat preturile produselor alimentare, fie ca este vorba de lapte, carne sau paine, dar acest lucru va conduce la o crestere a importurilor de astfel de produse din UE", a precizat Minea, citat de agentiile de presa.

Tot el a precizat insa ca "nu este permis sa anunti scumpiri la alimente". De fapt, "nu se poate discuta despre o scumpire globala in perioada imediat urmatoare - sigur ca vor exista profitori care, argumentand ca este seceta, vor creste preturile", a spus Minea.

In opinia liderului patronal, o crestere in lant a preturilor produselor ali mentare autohtone ar putea atrage cantitati masive de alimente de pe piata UE la preturi scazute, ceea ce va afecta serios nu numai agricultura, ci si industria alimentara din Romania.

De aceea, spune el, principalul risc pentru Romania este reprezentat de cresterea importurilor de produse alimentare ieftine de pe piata UE.

Integral in Adevarul