Calea este libera: Camera Deputatilor (cu rol de camera decizionala) a respins, luna trecuta, proiectul de lege care prevedea anularea, in conditiile legii ajutorului de stat, a datoriilor la bugete ale producatorilor de bere cu capacitate sub 200.000 hl, organizati ca IMM.

Se pare insa ca fabricile in cauza au primit un moment de respiro, cel putin pana la rediscutarea in parlament a contestatiei privind procedura de respingere a proiectului de lege.

Reintrarea in dezbatere ar insemna, practic, repunerea pe tapet a unor articole care au primit avizul Consiliului Concurentei si, mai mult, fusesera odata aprobate in Camera Depu tatilor, la sfarsitul anului trecut.

(Reamintim ca acest proiect de lege era reintors in februarie de la presedintie, prin invocarea unor argumente asupra carora deja se pronuntase Curtea Constitutionala.

In prealabil, Curtea respinsese o sesizare de neconstitutionalitate formulata de cateva zeci de parlamentari). In acelasi timp, un argument de baza care ar putea fi invocat in sustinerea producatorilor este faptul ca, prin inchiderea acestora, bugetele locale vor fi puternic afectate.

Berea tine de foame bugetelor locale

Spre exemplu, Robema este cel mai mare contribuabil din Rosiorii de Vede, asigurand 10% din veniturile acestui oras, in care au mai ramas doar sase angajatori privati importanti - dupa cum arata Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

De notat ca "ajutoarele destinate favorizarii dezvoltarii economie a regiunilor cu un nivel de trai anormal de scazut" sunt considerate compatibile cu piata comuna europeana.

Un articolde Cristian Stefan

Integral in Adevarul