Companiile Ziua SRL si Management Fulcrum SRL, aflate sub aria de influenta a magnatului Sorin Ovidiu Vintu si a jurnalistului Sorin Rosca Stanescu, au cumparat fara licitatie proprietati de la Regia Protocolului de Stat.

Imobilele achizitionate de cele doua societati se afla in zona zero a Bucurestiului, langa Piata Universitatii si la cateva sute de metri distanta de Calea Victoriei.

Spatiu la doi pasi de Hotelul Intercontinental

Conform datelor furnizate de catre RAAPPS, compania Ziua SRL, care editeaza cotidianul cu acelasi nume, a cumparat o parte a unui imobil aflat in reconstructie, situat pe bulevardul Nicolae Balcescu, numarul 22.

Pretul platit in anul 2004 pentru partea de cladire aflata in zona Pietei Universitatii, la doi pasi de Hotelul Intercontinental, a fost de 309.400 de euro.

Conform RAAPPS, suprafata constructiei achizitionate de Ziua SRL este de 2.226 de metri patrati, iar suprafata terenului aferent este de 247 metri patrati.

Un calcul simplu arata ca firma administrata de Sorin Rosca Stanescu a platit pentru spatiu suma de 139 euro pe metrul patrat, fara a pune la socoteala si terenul.

Potrivit expertilor imobiliari consultati de EVZ, pretul de 139 de euro platit pentru un metru patrat construit pe cel mai cunoscut bulevard din Capitala este foarte mic.

In realitate, valoarea corecta se situa in jur de 1.500 de euro. In acest moment, un metru patrat se vinde cu cel putin 3.000 de euro, potrivit expertilor consultati de EVZ. Potrivit lui Sorin Rosca Stanescu, imobilul se afla in continuare in proprietatea companiei Ziua SRL.

Ziua, intre Vintu si Patriciu

In perioada in care firma Ziua SRL a cumparat imobilul situat in zona „kilometrul zero”, compania era detinuta de trei actionari majoritari: Sorin Rosca Stanescu, Dinu Patriciu si Asociatia Salariatilor din SNP Petrom.

Dupa schimbari succesive a asociatilor societatii, care au avut loc in perioada 2004-2006, actionariatul Ziua SRL a ramas neschimbat de mai multe luni.

Potrivit Registrului Comertului, firma care editeaza cotidianul „Ziua” este detinuta in proportie de 99,99993% de Petromservice, companie controlata de grupul de afaceri Liviu Luca-Sorin Ovidiu Vintu.

Un procent de 0,00007%, care reprezinta o actiune, este detinut de Gheorghe Supeala, directorul general al Petromservice si verisorul lui Liviu Luca. Compania Ziua SRL este administrata in continuare de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu.

Compania Petromservice are trecutul legat de Sorin Ovidiu Vintu. A fost infiintata in 2002, cand s-a desprins din Petrom SA. Liviu Luca si sindicalistii de la Asociatia Salariatilor din Petrom au preluat-o contra sumei de aproximativ 2,5 miliarde de lei.

In 2003, Sorin Ovidiu Vintu a aparut in ecuatia Petromservice prin off-shore-ul Comac, firma ce a semnat un contract de management cu sindicalistii.

In 2005, un alt off-shore apropiat lui Vintu, Elbahold Ltd., a preluat 49,3% din actiunile muncitorilor si Asociatiei Salariatilor cu 13 milioane de euro, la operatiunea de majorare a capitalului social.

Sorin Ovidiu Vintu nu recunoaste implicarea sa in Petromservice, dar si-a asumat public calitatea de consilier financiar al liderului de sindicat Liviu Luca.

Marius Draghici, Liviana Rotaru

integral in EvZ