Pensionarii din Romania au promisiunea ministrului muncii ca veniturile lor vor creste de la 1 ianuarie 2008. Tot de anul viitor, femeile ar putea ajunge sa cotizeze un numar egal de ani cu barbatii. Paul Pacuraru aduce si vesti proaste: el spune ca nu va avea bani pentru decontarea biletelor CFR nefolosite.

„Evenimentul zilei”: Cum vor creste pensiile romanilor in urmatorii doi ani?

Paul Pacuraru: In acest an sunt 1.638.000 de pensionari care vor beneficia de ordonanta de recalculare a pensiilor. Indemnizatiile lor vor creste, in medie, cu 30 de lei.

La 1 septembrie va avea loc majorarea pensiilor, respectiv a punctului de pensie cu 5a, de la 396 la 416 lei. Tot de la 1 septembrie se dubleaza pensiile agricole. De aceasta crestere vor beneficia 930.000 de agricultori.

Acestea sunt cresterile prognozate pentru 2007. Ce se va intampla din 2008?

La 1 ianuarie 2008, valoarea punctului de pensie va ajunge la 568 de lei. Pentru aceasta majorare trebuie sa avem la bugetul asigurarilor sociale un supliment de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

O intrebare rostita des: care sunt sursele de finantare?

Noi am demonstrat in nenumarate randuri sursele cresterii.

Ele tin in primul rand de extinderea bazei de impozitare pentru stimulente si prime, de ridicarea plafonului de cinci salarii medii brute si de o serie intreaga de alte modificari legislative, care aduc in sfera contributiilor sociale zone necontributive astazi.

Tine in egala masura si de imbunatatirea colectarilor la bugetul de asigurari sociale, care a fost de multe ori vaduvit de o colectare corecta.

Din ce motive?

Sunt patru mari cai pe care bugetul de asigurari sociale a avut mereu de suferit. Prima si ce mai importanta au fost creantele neincasate, care de-a lungul timpului au ajuns la peste 100 de mii de miliarde de lei vechi.

Asta inseamna ca diversii agenti rau-platnici din Romania nu si-au onorat platile. Nu inseamna ca banii astia se pot recupera. O alta cale pe care am avut de pierdut a fost colectarea, din 2003, momentul in care a fost preluata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Daca in acea perioada eram pe un trend favorabil, care ducea la un excedent, din momentul in care mi-a preluat ANAF-ul colectarile, pentru ca avea prioritate pe alte bugete, au inceput deficitele.

Sunt bani pe care nu ii recuperati.

Daca in privinta creantelor este adevarat, in ceea ce priveste ANAF-ul, eu pot sa imbunatatesc situatia. Am convenit cu Ministerul de Finante, si am deja un fel de acord cu ANAF-ul, sa inceapa sa imbunatateasca colectarea si la bugetul de asigurari sociale.

60% dintre contributorii din Romania platesc integral, si atunci cu ei nu mai am o problema. Dar restul de 40%, din diverse motive, nu platesc integral. Si atunci ANAF-ul ce face, stinge celelalte bugete la TVA, la CAS, si apoi ajunge la bugetul de asigurari sociale. Deci, daca mai au bani.

Dar asta nu va va aduce cele 2,5 miliarde de euro necesare...

Mai exista cateva lucruri care trebuie spuse. Peste 300.000 de salariati din Romania, desi au pensii, si nu dintre cele mai mici, nu au contributii.

Este vorba despre armata, ordine publica, administratie, SRI, SPP si asa mai departe. Trebuie vazut de ce au printre cele mai mari pensii, dar zero la contributii. Suma din aceasta zona s-ar apropia de 400 de milioane de euro pe an, daca am incasa-o.

Concret, pe ce bani va bazati?

Pentru majorarea din 2008 am un necesar de 7.775 de milioane de lei. Prima sursa este egalizarea bazei de impunere a contributiilor, care imi aduce 1.919 milioane de lei.

A doua sursa este anularea plafonului de cinci salarii medii brute, care ma ajuta cu inca 382 de milioane de lei, iar a treia este cresterea salariului si a numarului de salariati, a gradului de colectare, care inseamna 4.950 de milioane de lei. Pentru 2008 imi asigur aproape integral nevoia de resurse, pentru a nu ajunge sa ma imprumut la bugetul de stat.

Majorarea se va face cu siguranta din 2008?

Fara discutii, guvernul isi asuma raspunderea. S-a facut o mare poveste ca e an electoral. Pana la alegeri pensionarii uita bine mersi de aceasta majorare.

Ce se va intampla din 2009, ce va face viitorul guvern?

Viitorul guvern va avea de decis daca are ca prioritate acest subiect. Si noi puteam sa spunem ca nu e prioritara aceasta problema, am fi putut spune ca e prioritar sa cumparam niste avioane personale.

Asta inseamna ca exista riscul ca majorarea de la 1 ianuarie 2008 sa nu se mai acorde si in 2009?

Nu, acesta va fi un drept castigat si nu se mai comenteaza. In 2009, insa, vine o alta majorare, de la 37,5% la 45%. Atunci, guvernul ar putea sa spuna ca nu il mai intereseaza sa majoreze pensiile. Dar eu, pe mandatul meu, am aceasta bucurie - in afara de complimentele domnului Basescu - ca pensiile s-au majorat.

de Eugenia Mihalcea

integral in EvZ