High-Grade Structured Credit Strategies Enhanced Leverage Fund este marul discordiei. Mai exact, pierderile inregistrate de acest fond, impreuna cu fratele lui, Enhanced Leverage Fund.

Acum cateva zile, Bear Stearns, managerul acestor doua fonduri de investitii in piata sub-prime a anuntat ca ele nu mai valoreaza aproape nimic, iar acest fapt nu a putut fi tratat cu indiferenta de catre Barclays PLC, un investitor important in primul dintre ele.

Conform The Wall Street Journal, Barclays s-a oferit sa ajute fondul amintit, aflat la ananghie, oferind cu titlu de imprumut doua transe de 200 de milioane de dolari, respectiv 250 de milioane. Prima transa a fost platita si apoi rambursata de catre fond, pe baza ajutorului primit ulterior de la compania-mama, Bear Stearns. Cea de-a doua a ramas la stadiul de propunere.

Insa, nu de aici apar problemele. Barclays a declarat recent ca “are o expunere” in acest fond gestionat de Bear Stearns. Barclays a investit, separat de imprumut, aproximativ 400 de milioane de dolari, bani pe care acum incearca sa si-i recupereze.

Daca nu se va ajunge la o intelegere intre cele doua parti, se pare ca un proces va fi inevitabil. Conform CNBC, chiar luni 23 iulie, Bear Stearns va fi dat in judecata de catre investitorii in aceste fonduri, prin intermediul Bernstein Litowitz Berger and Grossman LLP, aceeasi casa de avocatura care i-a reprezentat in instanta si pe investitorii pagubiti de frauda de la WordCom.

Fie el, Barclays, cat de mare si puternic o fi, dar dupa o pierdere de 400 de milioane tot se va resimti, asa incat n-as intra Long pe el acum...

dezbate pe blogul lui Moldovan