Ministerul Agriculturii va propune Guvernului introducerea unei cote reduse de TVA pentru piine si intensificarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale in domeniu, pentru a „stapini“ cresterea pretului piinii ca urmare a secetei, a declarat ieri ministrul Decebal Traian Remes.

Romania are doua cote de TVA, cea standard, de 19%, si cea redusa, de 9%. Ultima se aplica la cazarea in unitatile turistice, la protezele medicale, la vinzarea de carti si ziare si la intrarile in muzee.

„Cautam masuri sa stapinim pretul piinii si vom propune in Guvern masuri cum ar fi combaterea evaziunii fiscale care, in panificatie, ajunge la trei sferturi din productie“, a spus Remes.

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, n-are inca o parere despre propunerea lui Remes, dar consilierii sai spun ca oportunitatea scaderii TVA la piine va fi analizata.

Remes a apreciat ca pretul piinii este nejustificat de mare, in conditiile in care a fost stabilit in 2003, cind griul costa 7,5 milioane de lei vechi pe tona, iar in acest an, pretul va ajunge, chiar in conditii de seceta, la 5-5,5 milioane de lei vechi pe tona.

In ceea ce priveste evaziunea, Remes a aratat ca griul se vinde „din holda, din camioane“, evitindu-se astfel in mod ilegal plata TVA.

de Ionut Tudorica, Mihaela Radu

integral in Cotidianul