Suprafata cultivata cu hamei pe care Romania a negociat-o cu UE, de 500 de hectare, este insuficienta pentru cererea mare a producatorilor de bere, astfel ca intentia fermierilor de a o extinde va impune o renegociere cu oficialii europeni.

In Romania, suprafata cultivata cu hamei, materie prima folosita in industria berii, este de 500 de hectare, de cinci ori mai mica fata de cea din anul 1989. Fermierii sustin ca productia de hamei, estimata la 210 tone pentru acest an, nu poate acoperi cererea mare venita din partea producatorilor de bere si, ca urmare, vor sa-si extinda culturile.

„In ultimul timp am fost asaltati de producatorii de bere, dar cererea lor e mai mare decit putem noi sa producem in prezent. Productia de hamei estimata pentru acest an este in jur de 200 de tone, dar se poate sa producem si mai putin, din cauza secetei. Vom afla cu exactitate care este productia in acest an dupa finalizarea recoltei, in jur de 15 septembrie.

Indiferent de productie, intentionam sa extindem suprafetele cultivate cu hamei“, a declarat presedintele Asociatiei Hameicultorilor din Romania, Acatiu Mora.

Acesta a precizat ca la nivel mondial se inregistreaza o criza de hamei, de unde si interesul producatorilor de bere pentru productia de hamei realizata pe piata interna, comparativ cu anii precedenti, cind isi asigurau materia prima din importuri. Productia de hamei a scazut de la 2.451 de tone, in 1989, la 142 de tone in anul 2000, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Cotidianul