Cotidianul

Ce pensii ne-ar putea asigura bancile

de Dan Odagiu     Cotidianul
Luni, 23 iulie 2007, 0:00Printre numele mari care doresc sa intre in competitia pentru pensii (private sau obligatorii) se numara BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Bancpost, Raiffeisen, OTP Bank, MKB Romexterra, ING, AIG, Allianz-Tiriac, Aviva, Interamerican, Omniasig si Generali.

Cum unele companii detin deja fonduri mutuale pe piata, se poate anticipa cum va decurge randamentul unui viitor fond de pensii administrat de aceste banci. Asta daca luam in calcul faptul ca fondurile de pensii functioneaza precum cele mutuale.

Cu mentiunea ca fondurile de pensii nu pot asigura, teoretic, un randament mai mare decit cele mutuale, pentru ca fondurile de pensii sint obligate de lege sa-si limiteze plasamentele in investitii cu un grad mare de risc, ca, de exemplu, actiunile.

BCR, cea mai mare banca din Romania, detine in prezent trei fonduri mutuale: BCR Clasic, BCR Dinamic si BCR Expert. In 2006, randamentele celor trei fonduri au fost de 6,79%, 8,55%, respectiv 3,80%. In perioada 1 ianuarie-13 iulie 2007, ele sint de 3,57%, 9,78% si 19,33%. Iar in acest an Indicele Fondurilor Mutuale s-a majorat cu 11,86%.

Deci putem concluziona ca doar BCR Expert a avut in acest an un randament bun. Numai ca BCR Expert este un fond pe actiuni, iar pe aceasta piata cea mai mare crestere este inregistrata de titlurile Omninvest, de 47,47%. Iar actualul fond de pensii al BCR (pensii facultative) este unul cu o expunere pe piata de capital de 10%.

Deci cresterea fondului de pensii BCR se va situa intre BCR Clasic si BCR Dinamic.

Bancpost administreaza in prezent doua fonduri mutuale: Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced. In 2006, cele doua fonduri au avut urmatoarele randamente: 5,36%, respectiv 5,69%. In acest an cresterile sint de 3,31%, respectiv de 15,77%. Cum Bancpost Plus este un fond monetar, evolutia lui este mai putin concludenta. De aceea, ne vom opri asupra fondului Bancpost Active Balanced.

Acesta este un fond diversificat, iar pe aceasta piata cel mai bun randament in acest an e inregistrat de fondul Fortuna Clasic, de 26,13%.

Banca Transilvania are trei fonduri mutuale: BT Clasic, BT Maxim si BT Index. In 2006, acestea au avut urmatoarele randamente: 11,10%, 20,12% si 0,40%. In perioada 01.01.-13.07.2007, randamentele la cele trei fonduri sint de 10,68%, de 21,53% si de 11,75% Pe piata fondurilor de obligatiuni Banca Transilvania prin fondul BT Clasic are in acest an cel mai mare randament.

In schimb, pe piata fondurilor de actiuni rezultatele celor doua fonduri, adica BT Maxim si BT Index, sint modeste. Cum inca nu cunoastem modul in care se vor investi viitorii bani, credem ca o medie a celor trei fonduri s-ar putea apropia de cresterea ce va fi inregistrata de viitorul fond de pensii.

Raiffeisen a lansat de curind pe piata fondul de pensii Raiffeisen Acumulare. Acesta va fi administrat de Raiffeisen Asset Management SAI, societate care administreaza deja doua fonduri mutuale, respectiv Raiffeisen Benefit si Raiffeisen Prosper. In 2006, acestea au avut randamente de 10,76% si de 18,19%, iar in 2007 performantele lor sint de 6,23% si de 12,17%.

„Randamentul viitorului fond Raiffeisen Acumulare se va apropia de performantele inregistrate de fondul Raiffeisen Benefit“, ne anunta Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
integral in Cotidianul
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


37 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by