Romanii cauta apartamente, case si terenuri in Bulgaria, deoarece preturile locuintelor sint mai mici decit in Romania. Imediat dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a crescut semnificativ numarul romanilor care isi petrec vacantele de vara pe litoralul bulgaresc, remarca publicatia saptaminala „The Sofia Echo“.

Autoarea articolului, Elitsa Grancharova, afirma ca acest lucru se intimpla mai ales in Balcic, oras de care apartine si statiunea Albena. Aici cauta romanii proprietati pe care sa le achizitioneze.

Publicatia bulgara afirma ca unul dintre principalele motive ar fi acela ca litoralul romanesc al Marii Negre este, potrivit localnicilor, mai poluat si neadecvat turismului din cauza Deltei Dunarii, care „arunca toata murdaria Europei in zona romaneasca“.

Elena Cherkez, manager al agentiei imobiliare Royel Properties, situata in Balcic, a afirmat pentru publicatia bulgareasca faptul ca inainte de 2007 toti clientii sai proveneau din Marea Britanie. Dar, incepind cu luna aprilie, agentia a inceput sa fie frecventata de clienti din Irlanda si Romania. Cherkez mai spune ca romanii au devenit al treilea mare grup de clienti ai agentiei.

„Acestia cauta apartamente noi de vinzare in regiunea Balcic. Dupa Paste, am vazut clienti romani aproape zilnic“, a precizat managerul agentiei.

Una dintre cele mai ieftine proprietati de pe litoralul vecin costa in jur de 20.000 de euro. O astfel de proprietate se afla in Balcic, este construita din piatra, are 3 camere, bucatarie, baie, pivnita, dispuse pe 75 mp si teren de peste 1.000 mp. O alta vila costa 29.000 de euro.

Constructia din beton are 8 camere, 2 bai, o gradina imensa de 1.400 mp, se afla la jumatate de ora de Balcic si la 67 km de Aeroportul din Varna. Totusi, un apartament intr-un complex rezidential nou, situat tot in apropriere de Balcic, costa dublu. Astfel, pentru 53 mp construiti, un cumparator va plati peste 60.000 de euro.

integral in Cotidianul